Levelet írtak Orbán Viktornak a pedagógus-szakszervezetek

image 6483441 (12)
2022.05.24. 19:09 Módosítva: 2022.05.26. 10:10
Az új kormány megalakulása után a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához.

A két nagy pedagógus-szakszervezet közleményben felidézte, hogy a sztrájkbizottságot 2021 októberében alakították meg, majd tárgyalásokba kezdtek Kisfaludy László helyettes államtitkárral. Miután az egyeztetések eredmény nélkül zárultak, januárra figyelmeztető sztrájkot, majd márciusra határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést hirdettek.

A PSZ és a PDSZ több alkalommal beszélt az Indexnek arról, hogy amint megalakul az új kormány, ismét tárgyalásokat kezdeményeknek. Mint arról percről percre tudósításunkban beszámoltunk, ma, azaz május 24-én megalakult az ötödik Orbán-kormány, így a sztrájktárgyalások is folytatódhatnak, a kérdés csak az, hogy kivel. Ahogy arról szintén írtunk, a közoktatás a Belügyminisztériumhoz került, de a köznevelési államtitkár Maruzsa Zoltán marad. A szakszervezetek azt kérik, hogy a kormány öt napon belül jelölje ki az új tárgyalópartnert.

Sztrájkköveteléseik a következők:

  1. A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)