Egy hét alatt háromezer új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

2022.05.25. 08:48
Lecsengőben az omikron-hullám okozta járvány, egyre kevesebben szorulnak kórházi ellátásra. Az aktív fertőzöttek száma 30 ezer alá csökkent.

Az elmúlt egy hétben 3080 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 61 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal szerdán közzétett összesített adataiból.

  • A beoltottak száma 6 409 451 fő, közülük 6 195 684 fő a második, 3 875 291 fő a harmadik, 298 288 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • A járvány kezdete óta 1 917 777 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytak száma 46 507 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma jelenleg 1 841 731 fő, az aktív fertőzötteké pedig 29 539 főre csökkent.
  • Kórházban 483 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus tájékoztató oldal adatai szerint a legtöbb új fertőzött Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Vas, Baranya és Veszprém megyében van.

Utoljára az operatív törzs egy hete szerdán közölt  adatokat. Akkor 4749 új fertőzöttet szűrtek ki, meghalt 103 beteg. Kórházban 742 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 21-en voltak lélegeztetőgépen.

Lecsengőben az omikron-variáns

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a járványhullámokat különböző variánsok okozták. A jelenlegi omikron-variáns okozta betegség lecsengőben van, de nincs arra garancia, hogy egy újabb változat nem okoz járványhullámot ősszel.

Semmi nem garantálja, hogy nem jelenik meg egy teljesen új változat egy olyan országból, ahol jelenleg nem tudnak megfelelően védekezni a betegség ellen, és vidáman szaporodik a vírus

– fogalmazott Szlávik János. Kiemelte: mindenképpen kell a harmadik oltás, mivel a védettség hónapok múlva csökken. Nemrég bebizonyították, hogy az 5–11 évesek körében is fontos a harmadik oltás felvétele – emelte ki. Ugyanakkor elmondta: a negyedik oltás nem indokolt, és csak az immunhiányosoknak javasolt.

Hetente közölnek adatokat

Május elején a koronavírus tájékoztató központ közölte, hogy már csak hetente tesz közzé adatokat a koronavírus-betegséggel kapcsolatban.

A kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz, legközelebb jövő héten közlünk járványadatokat

– írták.  • Tippek
  • Bankszámla