Tarlós megnevezte, hogy ki az, aki valóban érti a dolgát Karácsony kabinetjében

DBZOL20220514006
2022.05.25. 08:27
Miközben Karácsony Gergelyék arról panaszkodnak, hogy kiürült a kassza, Budapest pénzügyi helyzetéről eddig egyetlen valós, pontos adatot sem közöltek – jelentette ki Tarlós István a Mediaworks Hírcentrumának.

Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármestere szerint Karácsony Gergellyel „kulturáltan, mondhatni barátságosan” elbeszélgettek a 3-as metró felújított szakaszának átadásán, de „ez nem jelenti azt, hogy általában is nagy egyetértésben lennénk”.

A volt főpolgármester szerint miközben Karácsony Gergely az országos politikai ambícióira összpontosított a főpolgármesteri szék elfoglalása óta, a városüzemeltetés teljesen háttérbe szorult, kevés a szakértelem ehhez Karácsony kabinetjében. Hozzátette: „Miközben Karácsonyék arról panaszkodnak, hogy kiürült a kassza, Budapest pénzügyi helyzetéről eddig egyetlen valós, pontos adatot sem közöltek”.

A Magyar Nemzet szerdai számában olvasható interjúban Tarlós István közölte: egyértelműen túlpolitizált a jelenlegi fővárosi adminisztráció, és ez elhibázott hozzáállás. Sok minden a parlamenti választásról és annak előkészítéséről szólt. Meg is lettek a negatív következményei annak, hogy a főváros élete ennek a vezérelvnek lett alárendelve – mondta. Szerinte sokszor valós cselekvés helyett látszatintézkedéseket hoztak, majd Karácsony az előválasztáson hirtelen visszalépett, amit a hatpárti összefogás egyik fele teljes értetlenséggel fogadott.

Mint mondta, az eredményeket, pontosabban azok hiányát úgy próbálják kozmetikázni, hogy azt nehéz másnak nevezni, mint „kommunikációs sarlatánságnak”. Példaként említette, hogy a főpolgármester egyik ígérete megvalósításaként bejelentették, hogy kihirdette az úgynevezett klímavészhelyzetet. „Ez egy egyszerű tőmondat, nem pedig eredmény. A valóságban mi történt? Semmi” – közölte.

Tarlós István elmondta: arról is lehetett olvasni, hogy megújul a Szilágyi Erzsébet fasor, amiből arra következtetne a gyanútlan olvasó, hogy felújítják ezt a forgalmas főutat, holott pusztán annyi történt, hogy megnyírták az út menti fákat. Szerinte a 3-as metró klimatizálásának ígérete ügyében sem történt semmi, pedig „milyen komolytalan performansz kíséretében ígérgették – amíg nem az ő dolguk, felelősségük volt”.

Ahogy a különböző beharangozott adókkal kapcsolatban sem tettek lépéseket, amelyek kivetésére, mint előre tudni lehetett, a fővárosnak nincs is módja

– emelte ki. Hozzátette: nem tettek lépéseket a parkolás ígért központosítása érdekében sem. A Csillaghegyi-öblözet fővédművének ügye teljesen leállt.

Csak egy ember ért a várospolitikához Karácsony kabinetjében

Tarlós István szerint, ami szembetűnő szemléletbeli hiányosság a főváros jelenlegi vezetésében, és amit még oly rafinált kommunikációs trükkökkel sem lehet elfedni, az az üzemeltetés teljes háttérbe szorulása.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes tűnik az egyetlennek a jelenlegi vezetésben, aki komolyabban foglalkozik városüzemeltetéssel.

A volt főpolgármester szerint Tüttő Katán kívül más valójában nem is nagyon ért a várospolitikához Karácsony kabinetjében. Tarlós István közölte:

Karácsony Gergely láthatóan azt akarja elérni, hogy az Európai Unió közvetlenül támogassa a fővárost, ám az unió jelenleg érvényes szabályai erre nem adnak lehetőséget.

Kisebb projektekre, mérsékelt forrásokra mindig pályázhattak az önkormányzatok, de Karácsony Gergely új elképzelésének sikere nem kis mértékben függ attól is, hogy az uniónak hogyan alakul a viszonya Magyarországgal. Brüsszelből akarják vagy képesek-e egyáltalán még idejében kisegíteni a fővárost olyan komolyabb összegekkel, amelyek nélkül annak boldogulása nehezen képzelhető el – mondta.

Csalódás az EU

A volt főpolgármester közölte: „A megbomlott identitású, önállósága romjain nyűglődő, nemzetállamokkal erőszakoskodó unió” számára nagy csalódás. Hozzátette: egész másra gondolt a csatlakozás előtti időkben. Szerinte az egykori alapítók rá sem ismernének erre a szervezetre.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormánytól rendszeresen követel többletforrásokat a főpolgármester, Tarlós István közölte: ennek megadására, legalábbis annak mértékére, a törvény nem kötelezi a kabinetet.

A főváros nem foghatja fel úgy a szerepét, mintha neki csak vételeznie kellene az államkasszából, mint valami raktárból. Karácsonynak már csak ezért sem lett volna szabad a kormányhoz való viszonyát ennyire elmérgesítenie

– mondta Tarlós István. Hozzátette: „Egy főpolgármesternek az is a dolga, hogy a kormánnyal együttműködve, a városnak szerezze meg, amit tud”.

Elmondta, neki is voltak vitái a kormánnyal, amelyek némelyike elég látványos volt, ám egyik sem veszélyeztette az együttműködést, és a szükséges források megítéléséről végül mindig sikerült megállapodniuk.

(Borítókép: Tarlós István volt főpolgármester, országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra-fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott és Karácsony Gergely főpolgármester beszélget az M3-as metróvonal újabb szakaszának átadóünnepsége előtt a felújított Kálvin téri állomáson 2022. május 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)