Új villamosjárat indulhat Budapesten

B RKL20210711012
2022.05.26. 18:01
Egy új, 2B jelzésű villamos forgalomba állítását tervezik Budapesten. A járat az erzsébeti Pacsirtatelep és a Jászai Mari tér között közlekedne.

A pesti fonódó villamoshálózat első fejlesztéseként a Haller utca és a Soroksári út csomópontjában épült új villamosvágány-kapcsolatot 2020 novemberében adták át, melynek köszönhetően az Orczy út–Haller utca irányából érkező villamosok a Boráros tér érintésével egészen a Jászai Mari térig tudnak közlekedni.

A 2M is nagy előrelépés volt

Az átadásnak köszönhetően indíthatták el az új, 2M jelzésű villamost, amely a Keleti pályaudvar és a Jászai Mari tér között közlekedve új kötöttpályás járatként segíti az M3-as metró pótlását a középső vonalszakaszon.

A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint a vágányhálózat lehetőségeinek kihasználásával új villamosjárat indítását tervezik, amellyel Pesterzsébet térségéből a Mester utca–Haller utca–Soroksári út útvonalán könnyebben és közvetlenül elérhetővé válna a belváros.

A belső Mester utca villamosforgalma érdemben nem fog változni az új közlekedési rend szerint, a javaslat szerint azonban a Vágóhíd utca térségében az új lakónegyedekhez sűrűbb kötöttpályás eljutási lehetőség jönne létre, az új 2B villamos pedig közvetlen kapcsolatot nyújtana a belvároshoz. 

A villamosjárattal kapcsolatban társadalmi egyeztetést indítanak, a Pacsirtatelep és a Jászai Mari tér között közlekedő villamosjárattal kapcsolatban a BKK oldalán lehet megosztani véleményünket.

(Borítókép: A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2-es és 2M vonalán közlekedõ Ganz ICS villamosai a Jászai Mari téri végállomáson a Margit híd pesti hídfõjénél. Fotó: Róka László / MTI)  • Tippek
  • Hírek