Így ellensúlyozná az inflációt a DK

D KOS20220509033
2022.05.27. 13:42
Átfogó javaslatcsomagot nyújt be a Demokratikus Koalíció az infláció és az élelmiszerárak megfékezésére.

„Mára nincs olyan ember az országban, aki ne szörnyülködne az infláción és az élelmiszerárakon. A törvénytelen Orbán-kormány elvesztette az irányítást a forint és az árak felett, erre reagál most a megszorító intézkedésekkel és új adókkal” – olvasható a DK pénteki közleményében.

Az ellenzéki párt szerint „nem újabb megszorításokra van szükség”, hanem arra, hogy „a kormány ne az emberekkel fizettesse meg a Fidesz kormányzásának árát”. A DK ezért egy országgyűlési határozat formájában átfogó javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak, amiben a következő intézkedések szerepelnek:

  • A kormány juttasson egyszeri, minimum 100 000 forint támogatást a gyereket nevelő családoknak, az átlagnál kisebb jövedelmű nyugdíjasoknak, az átlagjövedelemnél kevesebbet kereső közalkalmazottaknak és a súlyos fogyatékkal élőknek.
  • Teremtsék meg a költségvetési fedezetét a minden közlekedési eszközre érvényes, három hónapos, 1000 forintos tömegközlekedési bérlet bevezetésének. Nem válhat luxussá a közlekedés a jelenlegi helyzetben.
  • Év végéig csökkentsék ideiglenesen 0 százalékra, 2023. január 1-től pedig 5 százalékra az áfát az alapvető élelmiszerek, a munkahelyi étkezés, a gyermekápolási termékek, a női higiéniai termékek, a napelemek és egyéb megújulóenergia-termékek, valamint a lakóépületek energetikai korszerűsítése esetében.
  • A kormány csökkentse a felére az üzemanyagokon lévő jövedéki adót 75 dolláros világpiaci kőolajár felett, a fűtőanyagok jövedéki adója pedig év végéig legyen 0%.

Varju László, a DK elnöke és országgyűlési képviselője – aki online sajtótájékoztatón is ismertette pártja javaslatcsomagját – közleményében azt írta: nem szabad hagyni, hogy az emberek fizessék meg a Fidesz kormányzásának árát.

Elég volt a drágulásból, a kormányzati megszorításokból, itt az ideje, hogy a kormány végre segítsen is a családoknak

– tette hozzá az ellenzéki politikus.

Jakab Péter szerint áfamentes élelmiszerre van szükség

A Jobbik szerint szintén áfamentességgel lehet megfékezni az élelmiszerek drágulását. Ezzel kapcsolatban a párt az elmúlt hetekben több közleményt is kiadott, sajtótájékoztatókat tartott, valamint a jobbikos képviselők parlamenti felszólalásaikban követelték az áfacsökkentést.

Jakab Péter pártelnök pénteken a közösségi oldalán ismét közölte: legyen áfamentes az alapvető élelmiszer, a kormány pedig különadók helyett arról gondoskodjon, hogy a kedvezményt ne a kereskedők, hanem a vásárlók tehessék zsebre. „Így lehet megfékezni az inflációt, a drágulást” – fogalmazott Jakab Péter, aki szerint ehhez működőképes kormány kellene, de „nincs”.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy megadóztatják a bankokat, a nagy cégeket, továbbá létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. Az ellenzéki pártok reakcióit itt gyűjtöttük össze.

(Borítókép: Varju László 2022. május 9-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)