Bulgáriában is több fiatalnak van diplomája, mint Magyarországon

B  OB20200713001
2022.05.27. 10:40
Egy friss kutatásból derült ki, hogy Magyarország a sereghajtók közé tartozik a tekintetben, hogy a 25 és 34 év közti fiatalok hány százalékának van felsőfokú végzettsége. Nálunk 32 százalék az arány, aminél még Bulgáriában is jobb a helyzet.

Az Eurostat mostani felmérésében arról közöltek adatokat, hogy a 25–34 év közötti korosztály hány százalékának van diplomája. Az uniós átlag 41 százalék volt, amivel szemben Magyarországon csak 32 százalék volt ez az arány.

Az uniós országok közt ez hátulról a harmadik helyre volt elegendő.

Ennél csak Romániában (23 százalék) és Olaszországban (28 százalék) volt rosszabb a helyzet.

Egy százalékponttal (vagyis 33 százalékkal) még Bulgária is beelőzte Magyarországot a listán. 

A legtöbb diplomás Luxemburgban (62 százalék), Írországban (61 százalék) és Cipruson (58 százalék) volt. Érdekesség, hogy az uniós országokban a diplomások közt magasabb volt a nők aránya, mint a férfiaké: előbbiek közül 47 százalék, míg utóbbiak közül csak 36 százalék szerzett felsőfokú végzettséget – írja a Pénzcentrum az Eurostat felmérése alapján. 

Az uniós tagországok közös célkitűzése szerint 2030-ra már legalább 45 százalék kellene hogy legyen a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya államonként. Az Eurostat felhívta a figyelmet arra is, hogy a felsőoktatási végzettség egyre fontosabbá válik, hiszen a magasan képzett személyek iránt megnövekedett a kereslet is. A felsőoktatás alapvető szerepet játszik a társadalomban azáltal, hogy elősegíti az innovációt, fokozza a gazdasági fejlődést és növekedést, valamint általánosságban javítja a polgárok jólétét – tették hozzá. 

Az uniós statisztikai hivatalnak ugyanez a felmérése tavaly is megjelent, akkor több szakértőt is megkérdeztünk arról, hogy mi állhat a rossz magyar eredmény hátterében.

(Borítókép: Ünnepi diplomaosztó Debrecenben 2020. július 13-án. Fotó: Oláh Tibor  / MTI)