Jövő héten berobbanhat az igazi nyár, akár 35 fok is lehet

BNAGZ20200809696
2022.05.29. 15:56
Vasárnap már az ország más részein is több helyen eredhet el időről időre az eső, záporeső, ami megzavarhatja a szabadtéri programokat. Tartósabb, akár több órán át tartó csapadék nagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon alakulhat ki.

Gyereknapon nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de helyenként napos periódusok is lehetnek. Több helyen előfordul időszakosan eső, zápor, ugyanakkor maradhatnak száraz területek is. Az északkeleti, északi szél időnként megélénkül – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 23 Celsius-fok között alakul. Késő estére 9 és 15 Celsius-fok közé hűl le a levegő. Figyelmeztetés sehol nincs érvényben az országban. Este nyugat felől egy csapadékzóna is eléri térségünket, de csak gyenge vagy közepes intenzitású esőre számíthatunk.

A felhőtakaró csak rövid időre szabadulhat fel. Az esernyő magunkhoz vételén túl érdemes lesz rétegesebben öltözködni, ugyanis több fokkal alulmaradnak a hőmérsékleti csúcsértékek a sokévi átlagtól.

A csapadékot adó hullámzó frontrendszer egy kicsit délebbre mozdul, az ország felett egy ciklon is kialakul, amely majd északkeleti irányba folytatja útját. A ciklon mögött melegebb léghullámok érik el a térségünket, így a júniussal együtt berobbanhat az igazi nyár is a jövő héten.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető jelzése szerint veszélyes időjárási jelenség nem valószínű az elkövetkező órákban.

Akár 35 fok is lehet a jövő héten

Hétfőn az ország nagy részén számítani lehet néhány órás napsütésre. Helyenként előfordulhat eső, zápor, nagyobb eséllyel az ország délkeleti térségében. Estétől a délkeleti határ közelében egy-egy zivatar sem kizárt. A leghidegebb órákban 5 és 12 fok között alakul a hőmérséklet. A csúcsértékek 19 és 25 fok között várhatók, a tartósabban borongós tájakon lesz hűvösebb.

Kedden általában sok lesz a napsütés. Estig legfeljebb délen, délnyugaton, ezt követően viszont nyugat felől egyre többfelé várható zápor, zivatar. A szél helyenként élénk, zivatarok környezetében akár viharos is lehet. A hajnali 7–14 fokról délutánra 23–28 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán, június elsején a hajnali órákban még a keleti országrészben lehetnek záporok, zivatarok, majd délelőtt arrafelé is csökken a „csapadékhajlam”. Emellett jellemzően sok lesz a napsütés. Többfelé megélénkülhet, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél. Hajnalban 10–17, a délutáni órákban 24–29 fokot mérhetnek.

Csütörtökön és pénteken is sok lesz a napsütés. Csütörtökön még előfordulhat néhol zápor, zivatar, pénteken nem valószínű csapadék. Csütörtökön a minimumok 11 és 18, a maximumok 26 és 31 fok között várhatók. Pénteken a hajnali 13–20 fokról 28 és 33 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton és vasárnap a napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Egyre nagyobb eséllyel alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik a szél is. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 21, a legmagasabb 29 és 34 fok között várható. Vasárnap a hajnali 16–23 fokról délután 26–35 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben. 

(Borítókép: Fürdőzők Zebegényben. Fotó: Nagy Zoltán / MTI)