Pénzhiány miatt nem mennek nyaralni a magyarok

32AA8XB-highres
2022.05.29. 15:01
Külföldi nyaralást ugyan többen terveznek, mint tavaly, de a többség nem számol hosszabb üdüléssel; 58 százalékuk pénzhiány miatt mond le az utazásról.

Az idei nyaralás szempontjából a járvány már kevésbé jelent akadályt, sokkal inkább a pénzügyi lehetőségeken múlik a tervezés. Külföldi nyaralással ugyan nagyobb arányban számolnak a megkérdezettek, mint tavaly, de a legalább 5 napos belföldi utat tervezők aránya nem változott egy év alatt, és a többség ennél rövidebb vakációval számol – derül ki a K&H Bank felméréséből.

A felmérés alapján a középkorúak negyede számol külföldi nyaralással; a 30–59 évesek 42 százaléka szerint belefér a büdzsébe egy több mint 5 napos pihenés belföldön, és 26 százalék a külföldi utazást sem tartja kizártnak.

Ugyanakkor a többség nem számol hosszabb nyaralással,

58 százalékuk a pénzhiány miatt mond le az utazásról.

A legalább 5 napos belföldi nyaralást tervezők aránya lényegében megegyezik a tavalyival, a 26 százalékos, külföldi nyaralást is fontolgató arány 10 százalékpontos növekmény a tavalyihoz képest.

Az idén 24 százalék azt mondta, nem biztos, hogy egyáltalán lesz ideje egy hosszabb utazásra. Ugyanakkor a többség nem látja reálisnak a több mint 5 napos nyaralást. 58 százalék kénytelen nemet mondani a belföldre, a megkérdezettek háromnegyedénél a külföldi út nem kerülhet napirendre pénzhiány miatt. A válaszadók 32 százaléka azért mond nemet a nyaralásra, mert az arra szánt megtakarítását másra költené.

(Borítókép: GAIZKA IROZ / AFP)