Gulyás Gergely: Az extraprofitadó miatt trükköző cégek büntetésre számíthatnak

image 6483441 - 2022-04-28T093253.069
2022.05.31. 11:15
A kormány igyekszik figyelni a szolgáltatások árát, és ha azt tapasztalja, hogy valahol megpróbálják a fogyasztókra ráterhelni a cégek az extraprofitadót, akkor növelni fogják azokban az esetekben az adó mértékét, így büntetve a trükközőket.

Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy miért kerültek a nagy állami alrendszerek a Belügyminisztériumhoz, a jövőt érintő kérdések pedig a Csák János vezette innovációs tárcához. Gulyás Gergely szerint annak nincs jelentősége, hogy Semjén Zsolt, Navracsics Tibor és Nagy Márton nem kapott önálló minisztériumot. Mint mondta, a miniszterek minden szempontból egyenrangúak. Egyben bemutatta új helyettesét, Fürjes Balázst, aki a miniszterelnök politikai igazgatójává előlépő Orbán Balázst váltja a poszton. 

A háborús veszélyhelyzet intézkedéseiről elmondta, a háború két területen azonnali intézkedéseket kíván meg. Az egyik a honvédelem, ezért került 200 milliárd forint a honvédelmi alapba, míg a rezsivédelmi alapra azért van szükség, hogy meg tudják őrizni az eddigi eredményeket. 

Az extraprofit-különadókról pedig azt mondta, ugyanúgy járnak el, mint 2011–2012-ben, egyeztetnek az érintettekkel, és az adójogszabályokat majd az igényeknek megfelelően fogadják el, ha az állami érdeket nem sértik.

Nem jó érzés bárkitől megtermelt hasznot elvenni, még akkor sem, ha ez összefüggésben áll a háborúval, és a megszokottnál nagyobb bevételt eredményez

– vélekedett az extraprofit megadóztatásáról.

A beruházások elhalasztása kapcsán Gulyás kiemelte, semmiről nem mondanak le. „Az előkészítés általában hosszabb, mint a kivitelezés, ezért semmilyen tervről nem kell lemondani. Ahol tervek már vannak, ott egy évvel halasztunk.”

A főváros és kormány viszonyában most azt várja Gulyás Gergely, hogy kiderüljön, Karácsony Gergely hogyan viszonyul az új politikai helyzethez, és mennyire hozhatók helyre a kapcsolatok. Mostantól ez Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Lázár János építési és beruházási miniszter és a főváros közös ügye lesz.

(Borítókép: Gulyás Gergely 2022. április 8-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)