A héten derülnek ki az írásbeli érettségik eredményei

2022.05.31. 11:12
A megtekintéssel együtt kifogást is lehet tenni, ha a szaktanár esetleg a központi javítási-értékelési útmutatótól eltérően javította ki a dolgozatot, valamint elszámolta magát.

Aki középiskolában jelentkezett az érettségire, ő a dolgozatot, legyen az közép- vagy emelt szintű, a középiskolában tekintheti meg – írja az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján az Eduline.

Arról, hogy ki mikor nézheti meg az érettségi dolgozatát, és tehet szükség esetén észrevételt a szaktanár értékelésére, arról elvileg minden vizsgázó már az írásbeli vizsga megkezdése előtt kapott tájékoztatást. A megtekintésre és a másolat készítésére egy munkanapot, egész pontosan nyolc órát kell biztosítani.

Az érettségizőnek arra is van lehetősége, hogy szabályos meghatalmazással egy rokonát, ismerősét küldje el a dolgozat megtekintésére.

A meghatalmazott ugyanúgy készíthet másolatot. Amennyiben senki sem megy el megnézni a dolgozatokat, az írásbeli vizsga eredményéről az érettségi vizsgabizottság tájékoztató értekezletén adnak tájékoztatást.

Észrevételt akkor lehet tenni, ha a hivatalos javítási-értékelési útmutatóhoz képest a tanár másként javította ki a dolgozatot, valamint elszámolta magát a pontoknál.

Az észrevételeknek nincs hivatalos formája, határideje viszont van: a megtekintést követő első munkanap vége.

Szóbelikkel folytatódik az érettségi

Múlt hét hétfőn befejeződtek a május–júniusi érettségi vizsgaidőszak írásbeli vizsgái. Az Oktatási Hivatal beszámolója szerint 16 vizsganapon át 1162 helyszínen közel 114 700 érettségiző vizsgázott. Az írásbeli vizsgák feladatlapjai, valamint a javítási-értékelési útmutatók már mind elérhetőek az Oktatási Hivatal honlapján.

Az érettségi június 1. és 9. között az emelt szintű, majd június 13. és 24. között a középszintű szóbelikkel folytatódik.