Szijjártó Péter: százötven új munkahelyet teremtő beruházást hoz a Nokia Budapestre

2022.05.31. 16:56
Százötven új, magas képzettséget igénylő munkahely jön létre Budapesten a Nokia új beruházásának köszönhetően, az 5G-technológiához kapcsolódó kutatás-fejlesztési program keretében.

A világ közel 130 országában jelenlévő, finn telekommunikációs vállalat mintegy 2,5 milliárd forint értékű projektjét az állam 633 millió forinttal támogatja – közölte kedden az MTI-vel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Beszédében kiemelte, hogy a kutatás-fejlesztési beruházások hazánk hosszútávú gazdasági növekedési pályáját alapozzák meg, ezek idevonzásához pedig elengedhetetlen volt a felsőoktatás megreformálása, mivel a "világszínvonalú infrastruktúra mit sem ér világszínvonalú szakemberek nélkül".

Az eset kapcsán kitért arra is, hogy a Nokia budapesti kutatás-fejlesztési központjában ma már több mint kétezren dolgoznak, ami segíti a tehetséges fiatalok Magyarországon tartását.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy helyes volt a magas hozzáadott értékű beruházásokért folytatott versenyre fókuszálni, és a kormány továbbra is ragaszkodik eddigi sikeres gazdaságpolitikájához.

A rendkívüli kihívásokkal teli nemzetközi környezet dacára sem növeljük a termeléssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalatok adóterheit

– szögezte le, hozzátéve azt is, hogy az elmúlt évek sikeres gazdaságpolitikáját épp a munkát terhelő adók alacsonyan tartása alapozta meg.

A miniszter végezetül arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány nyomán új világgazdasági korszak kezdődött hazánkban. Az elszabadult energiaárak, illetve a nyersanyagok és szolgáltatások rendkívüli drágulása egyelőre egy végeláthatatlan spirálnak tűnik.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország a rossz körülmények ellenére tavaly a rendszerváltást követő időszak legjobb gazdasági eredményeit produkálta