Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki idén külföldi nyaralást tervez

GettyImages-1235278510
2022.06.01. 06:56
Legalább ötödével drágultak a legkedveltebb külföldi üdülőhelyek a magyar turisták számára. Főleg a forintgyengülés miatt kerülhet ennyivel többe a nyaralás.

Egy háromtagú család 150 ezer forinttal többet hagyhat az Adria partján ugyanazért a szolgáltatásért, mint tavaly nyáron. Nőtt azok aránya, akik belföldön sem engedhetnek meg maguknak öt nap kikapcsolódást az egyik bank reprezentatív kutatása szerint.

A forint az euróhoz és a kunához képest is 13 százalékkal kevesebbet ér, mint egy éve, azaz ennyivel többet kell fizetni forintban mindenért. A horvát valuta viszont nem gyengül, mert Horvátország január elsejétől bevezeti az eurót.

Egy háromtagú magyar család, amelyik tavaly még 700 ezer forintot költött az Adria partján nyaralásra, idén 158 ezerrel többet fizethet ugyanazért a Bankmonitor szerint. Hasonló drágulással számolhatnak azok is, akik az olasz, a görög vagy a spanyol tengerpartra készülnek.

20-23 százalékkal drágult egy év alatt a nyaralás. Ennek két komponense van: a drágulás 60 százalékát a forint gyengülése okozza, és körülbelül 40 százalékot tesz ki az adott országban megjelenő infláció 

– vázolta fel Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője az RTL Klub híradójának kérdésére. A szállás mellett az üzemanyagra is többet kell költeni. Horvátországban 700 forintnál is drágább a benzin literje. A K&H Bank reprezentatív kutatása szerint a 30 és 59 év közötti magyarok 26 százaléka fontolgat külföldi utazást idén, másfélszer annyian, mint tavaly. 

(Borítókép: Nyaralók pihennek a horvátországi Primošten tengerpartján 2021. szeptember 13-án. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)