Szakértők szerint Magyarországon is előfordulhat ideiglenes üzemanyaghiány nyáron

DSC8789
2022.06.01. 21:38
A Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője szerint Európában nyáron üzemanyaghiány léphet fel az orosz–ukrán háború miatt. Magyarországon is előfordulhat, hogy bizonyos kutakon átmenetileg nem tudnak üzemanyagot adni – vélik a szakértők.

Az európai ellátásokat hozta nehéz helyzetbe az orosz–ukrán háború a Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója szerint.

Előfordulhat, hogy nyáron fennakadások lesznek az olaj- és gázellátásokban, ezért egyrészt ajánlott, hogy Németország sebességkorlátozást vezessen be az autópályákon

– nyilatkozta Fatih Birol a német Spiegel című lapnak. 

Több szakértő szerint a nyárra jellemző fokozott üzemanyagigény miatt nemcsak Európában, hanem Magyarországon is lehet majd ideiglenes hiány egyes benzinkutakon. Ebben az időszakban a turizmus és a mezőgazdasági munkák, valamint az intenzív szállítmányozás miatt fokozottan nő a kereslet. Az ellátással ugyanakkor nem lesz gond, csak egy-két napos fennakadások várhatók itthon.

Lesznek olyan városok vagy területek, ahol ideiglenesen 1-2 napig nem lehet teljes mértékben ellátni az igényeket, ezen a helyzeten az sem változtat, hogy a magyar rendszámmal rendelkezők befagyasztott áron tankolhatnak

– mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az RTL Klub híradójának. Hozzátette: leghamarabb a gázolajból alakulhat ki hiány, mert abból a legjelentősebb az orosz import. 

A Mol ügyvezető igazgatója, Ratatics Péter néhány napja úgy fogalmazott a csatornának: 

A nyári időszak rendkívül kiélezett üzemanyag-ellátás szempontjából, alapvetően ekkor importra szorul az ország. Ezen árkörnyezet mellett, ami eddig volt, az importőröknek nem áll érdekükben Magyarországra szállítani. Mindennek ellenére az árbefagyasztás igenis megoldást hozhat, mivel csökkenti a külföldről irányuló keresletet, a Mol hálózatában ez nagyjából 15 százalékot tesz ki, és importot újra be tud indítani. 

Hodola Attila energetikai szakértő szerint a megoldás az lehet, hogy az országok hozzá fognak nyúlni a stratégiai készleteikhez, amelyek feldolgozott üzemanyagok tekintetében is rendelkezésre állnak. Ez a készlet a nyár végére jelentősen csökkenni fog, a kérdés az lesz, hogy honnan fogják majd pótolni a tartalékok mennyiségét az orosz olajembargó életbelépése után – nyilatkozta az RTL-nek.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)