Szijjártó Péter: A debreceni BWM-gyár az elmúlt tizenkét év sikeres magyar gazdaságpolitikájának jelképe

2022.06.01. 13:32
Az elmúlt tizenkét év sikeres magyar gazdaságpolitikájának jelképe a debreceni BMW-gyár építése – mondta az üzem alapkőletételén szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint Magyarország az európai kontinens egyik legvonzóbb beruházási környezetét tudja kínálni a vállalatok számára a képzett munkaerő és az európai szinten is kivételes politikai stabilitás miatt.

A BMW debreceni gyárának építése az elmúlt tizenkét év sikeres magyar gazdaságpolitikájának jelképe, a mintegy négyszázmilliárd forintos beruházással több mint ezer új munkahely jön létre – hangsúlyozta szerdán Szijjártó Péter, aki a gyár ünnepélyes alapkőletételén arról beszélt, hogy a német autógyártó telephelyén eddig infrastruktúra-fejlesztés zajlott, most viszont megkezdődik a tervezett épületek építése.

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy évi 150 ezer járművet állítanak elő Debrecenben, 2025-ben pedig megindul egy vadonatúj, tisztán elektromos platformra épülő modell gyártása, amely még nem szerepel a márka kínálatában.

A tárcavezető mérföldkőnek nevezte a magyar gazdaság gerincoszlopának számító autóipar szempontjából az építkezést, és beszámolt róla, hogy a BMW korábban egyfajta láthatatlan autógyárként működött Magyarországon, ugyanis beszállítói lánca keretében 54, összesen csaknem tízezer embert foglalkoztató magyar cégtől vásárolt alkatrészeket.

Azonban 2018-ban világossá vált, hogy ebből a láthatatlan gyárból egyszer látható gyár is lesz, amely nemcsak Debrecen és Kelet-Magyarország, hanem az egész magyar autóipar életében jelent egy igazi mérföldkövet

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint ebben benne van a magyar gazdaság elmúlt tizenkét éves sikertörténetének egésze.

Benne van, hogy Európában sereghajtóból éllovassá váltunk, hogy a pénzügyi csőd szélén vergődő országból az egyik leggyorsabb növekedést felmutatni tudó gazdasággal rendelkezünk. Benne van, hogy a tizenkét százaléknál is magasabb munkanélküliség mára rekordszintű foglalkoztatássá változott, hogy a feketegazdaságot tápláló progresszív adórendszer helyett egykulcsos adót alkalmazunk, amely azt jelenti, hogy aki dolgozik, az mindig előre is tud menni. És benne van az is, hogy bár csak a 95. vagyunk lakosságszám szerint a világon, mégis a 35. legnagyobb exportteljesítményt tudjuk felmutatni

– vélekedett a tárcavezető.

Szijjártó Péter hozzátette: vitán felül áll, hogy Magyarország az európai kontinens egyik legvonzóbb beruházási környezetét tudja kínálni a vállalatok számára, egyebek mellett a képzett munkaerő és az európai szinten is kivételes politikai stabilitás miatt, amely garantálja, hogy amit megígérünk, az úgy is lesz.

A miniszter aláhúzta, hogy Európában Németországon kívül egyedül Magyarországon lesz mindhárom nagy német prémium autóipari vállalatnak gyára. Rámutatott, hogy hazánk világszinten is éllovas az elektromos autóiparra történő átállásban, és a BMW-gyár megépítésével az ország pozíciója még tovább erősödik.