Záporokkal, zivatarokkal indul a nyár első napja

D  FO20100614017
2022.06.01. 06:40
A reggeli óráktól kezdődően fátyolfelhős, szűrt napsütéses idő várható szerdán. A nappali maximum-hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére azonban 14 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Szerdától kezdetét veszi a meteorológiai nyár, és bár hidegfront is érkezik, lehűlést nem, záporokat, zivatarokat viszont annál inkább hoz – számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szerdára virradóra egyre nagyobb számban lehet számítani zivatarokra, leginkább a Dunántúl északi és nyugati tájain fordulhatnak elő, majd napközben fokozatosan mindenhol megszűnik a csapadék és több órára kisüt a nap. Jellemzően fátyolfelhős, helyenként szűrt napsütéses időre számíthatunk, emellett gomolyfelhők is képződnek. A késő esti órákban a nyugati, északnyugati határszélre záporok, zivatarok sodródhatnak meg. A nyugati, északnyugati szelet élénk széllökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható.

Késő estére azonban 14 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint szerdán kezdetben gyenge hidegfronti hatás érvényesül, emiatt az érzékenyek körében ekkor görcsös panaszok, fejfájások jelentkezhetnek. A záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, nehézlégzés, légszomj is előfordulhat.

Továbbra is fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre és a kiegyensúlyozott táplálkozásra! 11 és 15 óra között erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni a bőr megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban kerülendő a napon való tartózkodás.

(Borítókép: Földi Imre / MTI)