Novák Katalin nem tartozik senkinek, ebből van pénze

D NOE20220521006
2022.06.02. 08:43
Köztársasági elnökként először adott le vagyonnyilatkozatot Novák Katalin, idén január vége óta azonban csak minimális változás látszik nála.

A családügyi miniszteri pozícióról a köztársaságielnök-jelöltség miatt lemondó politikus január 31-ig leadott vagyonnyilatkozatában nyolc ingatlan szerepelt, ugyanezeket tüntette fel friss beszámolójában is.

Nagy értékű ingósága és tartozása nincs. A hitelintézeti számlakövetelése év elején 29 millió forint volt, tavaly még 26 millió forint, most 32 millió forint.

Novák Katalin miniszteri fizetése december 31-ig havi bruttó 1,9 millió forint volt, köztársasági elnökként már államfői javadalmazás illeti meg, ingatlan-bérbeadásból továbbra is havi bruttó 225 ezer forintja származik.

A köztársasági elnök havi tiszteletdíja a házelnököt megillető összeg 1,1-szerese, ez bruttó négymillió forintot közelítő összeg.

Az államfő emellett elnöki rezidencia használatára jogosult, amit köteles igénybe venni; személyi és hivatali célra személygépkocsi használatára jogosult; a szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézmény és a hivatal megállapodása szerint valamennyi egészségügyi ellátást térítésmentesen veheti igénybe.

A köztársasági elnök és a Köztársasági Elnöki Hivatal elhelyezésére a budavári Sándor-palota szolgál, a köztársasági elnöki rezidencia viszont a Béla király úton van.

(Borítókép: Novák Katalin 2022. május 21-én Gyulafehérváron. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)