Riasztás és tomboló nyár jön

BFALU20210710085
2022.06.02. 06:51
A déli órákig az egész országban felszakadozik a felhőzet, délután az ország déli részén várható csak zápor, zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között alakul.

Előbb nyugaton, majd a déli órákig a keleti megyékben is megszűnnek a záporok, zivatarok, és felszakadozik a felhőzet, ezt követően általában sok napsütés várható gomolyfelhő-képződéssel – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat

A LEGMAGASABB NAPPALI HŐMÉRSÉKLET 25 ÉS 32 FOK KÖZÖTT ALAKUL.

Késő estére azonban 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

hőtérkép
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A hajnali és a reggeli órákban a Dunántúl keleti felében egyre többfelé pattanhatnak ki zivatarok, majd a kora reggeli óráktól már a középső tájakon is várható zivatartevékenység.

Jégesővel jöhetnek a zivatarok

Riasztást elsősorban az ország déli részére adtak ki, akár jégeső is előfordulhat. Délután kis valószínűséggel a déli megyékben alakulhat ki zápor, valamint az Alpokalja térségébe sodródhat be nyugat felől egy-egy gyenge zivatar. Az általában északias irányú szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarok mentén átmeneti szélerősödés előfordulhat. Emiatt elsőfokú riasztás van érvényben több járásban.

riasztás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Emellett csaknem az egész országban figyelmeztetést adtak ki zivatarok kialakulása miatt, ezalól csak négy megye kivétel.

figyelmeztetés
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

(Borítókép: Gyermekek hűsölnek a főváros V. kerületében a Szabadság téren egy köztéri szökőkútnál 2021. július 10-én. Fotó: Faludi Imre / MTI)