Több lábon áll Orbán Viktor politikai igazgatója

D  AS20211130006
2022.06.02. 12:30
Parlamenti képviselőként először adott le vagyonnyilatkozatot Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki egyben a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCCA) kuratóriumi elnöke is.

Orbán Balázs a leadott vagyonnyilatkozata szerint öröklés útján tulajdonosa egy I. kerületi, budapesti, 56 négyzetméteres ingatlannak (ingatlan jogi jellege: társasház), illetve 2001 óta adásvétellel egy XI. kerületi, 104 négyzetméteres ingatlannak (ingatlan jogi jellege: társasház).

Magyar állampapírba 10 millió forintot fektetett be, továbbá van egy 40 millió forintos jelzáloghitele, tartozásként feltüntetve egy 2 millió 400 ezer forintos szabad felhasználású hitelkerete, illetve 10 millió forintos babaváró hitele.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanársegéd, de foglalkozását szünetelteti, a képviselői javadalmazásán túl ingatlan-bérbeadásból magánszemélytől havi bruttó 240 ezer forint, gazdasági társaságtól havi bruttó 200 ezer forint jövedelme származik.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (amely több száz milliárd forint felett rendelkezik, a tehetséggondozással is foglalkozó Mathias Corvinus Collegium a vagyonkezelő alapítványé) kuratóriumi elnökeként havi bruttó 1 902 250 forintot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tanácsadó Testületében a Miniszterelnökségtől havi bruttó 541 100 forintot kap. Saját cégéből eseti jelleggel van bevétele. Parlamenti munkájával összefüggésben csak egy laptop van feltüntetve a juttatásoknál.

Orbán Balázst tavaly augusztus huszadikán nevezte ki politikai igazgatónak maga mellé a miniszterelnök. Az április 3-i országgyűlési választás után, május 13-án Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte: Orbán Viktor a továbbiakban is politikai igazgatóként számít Orbán Balázsnak, a Miniszterelnökség eddigi miniszterhelyettesének munkájára.

Havasi Bertalan akkori közleményéből az is kiderült, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója ezentúl – a miniszterelnökhöz, a miniszterekhez és az államtitkárokhoz hasonlóan – politikai felső vezetőnek számít.

Egy törvényi módosításnak köszönhetően a plenáris üléseken a kormányfő helyett a miniszterelnök politikai igazgatója is válaszolhat interpellációkra vagy kérdésekre, illetve tanácskozási joggal részt vehet az Országgyűlés ülésein, ha rendelkezik képviselői megbízatással. Orbán Balázs listás képviselőként tagja az Országgyűlésnek.

Az Indexnek azt mondta: az lesz a feladata, hogy Orbán Viktor mellett dolgozva tanácsokat adjon, és figyeljen arra, hogy a kormányzás stratégiai szempontjai érvényesüljenek a napi munka során. „Emellett segítem a kormányfő munkáját háttéranyagok és elemzések készítésével, valamint a nemzetközi kapcsolatok építése során is” – mondta lapunknak Orbán Balázs.

A miniszterelnök politikai igazgatójának a portfóliójába tartozik:

  • a miniszterelnök munkájához kapcsolódóan szükséges háttéranyagok, felkészítők, elemzések elkészítése;
  • a miniszterelnök nemzetközi tevékenységének koordinálása;
  • a kormányzati döntéshozatal és döntés-előkészítés általános politikai, stratégiai, külpolitikai és közpolitikai szempontú nyomon követése;
  • a miniszterelnöki biztosok, a miniszterelnöki megbízottak és a miniszterelnöki főtanácsadók munkájának koordinálása.
  • A Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogát a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter a miniszterelnök politikai igazgatója útján gyakorolja.

Orbán Viktor vagyoni helyzete változatlan, köztársasági elnökként először adott le vagyonnyilatkozatot Novák Katalin, összegyűjtöttük azt is, hogy mit vallottak be a parlamenti frakcióvezetők.

(Borítókép: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)