Az FPÖ volt elnöke: Sem Orbán Viktorról, sem Joe Bidenről nem lehet ilyet írni

GettyImages-533460738
2022.06.03. 16:10

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori elnöke szerint Karl Pachnernek „azonnal le kellene mondania, és ezt akkor is így gondolnám, ha a mi politikai családunkhoz tartozó személy nyilatkozott volna hasonlót”.

Sem Orbán Viktorról, sem Joe Bidenről, senkiről nem lehet ilyen stílusú és tartalmú véleményt közzétenni.

Norbert Hofer a Magyar Nemzetnek azt mondta, „az osztrák külügyminisztérium álláspontja, amely a magánvélemény területéhez sorolja az elhangzottakat, már csak azért sem stimmel, mert Pachner az ORF köztelevízió alkalmazottja.”

A lap idézi Herbert Kickl, a párt jelenlegi elnökének Facebook-posztját is. Ő azt írta, „ez egyszerűen őrület és félelmetes! Ilyen hozzáállással Pachnernek nincs helye az ORF igazgatóságában. A lemondás az egyetlen lehetséges út a botrány után.”

Mi történt?

Mint ismert, Karl Pachner, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) vezetője szerda este posztolt arról Facebook-oldalán, hogy Orbán Viktor szerinte szívinfarktust is kaphatna, így lemondhatna, illetve hogy a világ jobb hely lenne nélküle, valamint az orosz és a török elnök nélkül. A bejegyzésből botrány lett, az osztrák állami műsorszolgáltató vezetője később elnézést kért.

Az Index megkereste az ügyben a magyar külügyminisztériumot, ahonnan azt a választ kapta: péntek reggelre berendelték Ausztria budapesti nagykövetét, hogy magyarázatot kérjenek az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentése miatt. Az osztrák külügyminisztérium ízléstelennek és elfogadhatatlannak tartja az Orbán Viktor szívinfarktusáról szóló bejegyzést, és elhatárolódik az abban leírtaktól.

(Borítókép: Norbert Hofer 2016. május 22-én. Fotó:  Jan Hetfleisch / Getty Images)