Jégmadár, Panoráma és Esti csók: évtizedes hiányt pótol a kormány

B RKL20210424145
2022.06.03. 14:01
Indul a balatoni szezon, és úgy tűnik, beindult az új közlekedési államtitkárság is. A hétvégétől ugyanis minden eddiginél több irányból indulnak vonatok a Balatonra, ráadásul kényelmesen, átszállás nélkül lehet megközelíteni végre a magyar tengert. Tényleg érthetetlen, miért nem jutott ez a terv már korábban a döntési fázisig.

Június első hétvégéjétől már öt járatok utazhatunk emeletes KISS motorvonattal a Balaton déli partjára vagy a Balaton déli partjáról – jelentette be Vitézy Dávid közlekedéspolitikáért felelős államtitkár Facebook-oldalán. Az új járatok a következők:

 • Szolnok–Újszász–Nagykáta–Budapest–Fonyód,
 • Nyíregyháza–Debrecen–Budapest–Siófok,
 • Szob–Vác–Budapest–Fonyód,
 • Szolnok–Cegléd–Budapest–Siófok
 • és csak vasárnap: Fonyód–Budapest.

Vitézy Dávid hozzáteszi: a frissen megalakult Nemzeti Közlekedési Központban (NKK) az elmúlt napokban egyből asztalhoz ültek a MÁV-Start és a Volánbusz vezetőivel, szakembereivel, hogy számos korábban előkészített bővítésről, menetrendi fejlesztésről hozzanak döntést.

A fejlesztések egy része a nyári szezonra szól, elsősorban a Balaton jobb megközelítését szolgálja, más része azonban nem szezonális, egyes térségek közlekedése alapvetően átalakul, nagyon sok település kap sűrűbb, általában ütemes összeköttetést fontos irányokban. Javul a vonat-busz együttműködés is az országban több helyen. A Technológiai és Ipari Minisztérium részéről így az utasszám dinamikus emelkedésére tekintettel minden eddiginél több és jobb minőségű, az ország egészét behálózó balatoni vonatkínálatot rendeltünk meg a nyári szezonra

– írja a politikus bejegyzésében. 

A posztjában további fontos részleteket osztott meg, miszerint 

 • Az idei nyári főszezoni menetrendben, június 18-tól augusztus 28-ig az ország korábbinál több régiójából lehet eljutni átszállás nélkül vonattal a Balatonhoz, több helyen a korszerű, emeletes KISS motorvonatokkal.
 • Teljesen új járat KISS emeletes vonattal a Vitorlás expressz, amely Budapest keleti agglomerációjából, a 120a vonalról viszi az utasokat közvetlenül Szolnokról indulva Újszász, Nagykáta, Sülysáp, Maglód, Ecser érintésével a déli parton Fonyódig csak hétvégén. A vonatra helyjegyet kell váltani, hogy elkerüljük a zsúfoltságot.
 • Ugyancsak emeletes KISS jár majd helyjegyes Panoráma expresszként Nyíregyházáról Siófokig hétvégén. Ez a járat a kevés megállás miatt Nyíregyházáról, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Szolnokról gyors eljutást tesz lehetővé a déli part legfontosabb városáig.
 • Az Aranypart expressz viszont mindennap jár, tavalytól eltérően nemcsak Nyíregyházától, hanem (a korábbi évekhez hasonlóan) Záhonytól Fonyódig.
 • A déli partról gyorsan lehet hazaérni vasárnap este az Esti csók nevű, a névhez méltóan szintén KISS motorvonatból kiállított új, helyjegyes mentesítővel Kelenföldön át Kőbánya-Kispestig. A vasárnap esti zsúfoltság elkerülésére induló új járat este 6-kor indul Fonyódról, és menetrend szerint 20 óra 8 perckor már Kelenföldön van.
 • A tavaly már nagy sikert aratott, Szob, Vác és Dunakeszi felől Budapesten át Fonyódig közlekedő, Jégmadár néven járó KISS-ek idén már az előszezonban is közlekednek hétvégente, és egész nyáron elérhetők lesznek a Dunakanyar térsége és a Balaton között.
 • Flirtből is több lesz idén a déli parton, a Budapestről Fonyódra, illetve Balatonszentgyörgyre járó Déli Parti InterRégiók is korszerű, klímás motorvonatok lesznek. Ezek a vonatok felármentesek.

Hozzáteszi: a balatoni menetrendben több lesz az éjszakai vonat, bemutatkoznak az új étkezőkocsik, több vonaton, az északi part felé közlekedő járatokon is elérhető lesz az 1. osztály – ezekről Vitézy Dávid későbbi tájékoztatást ígért. 

(Borítókép: A MÁV-Start Zrt. Stadler KISS [Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug], a Stadler Rail által gyártott emeletes villamos motorvonata vár indulásra a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Nyugati pályaudvarán 2021. április 24-én. Fotó: Róka László / MTI)