November 1-jéig kéri a kormány a háborús veszélyhelyzet elrendelését

image 6483441
2022.06.03. 17:28
Pénteken benyújtotta a kormány a parlamentnek a háborús veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. A rendelet értelmében újabb öt hónapig, november 1-jéig kérte a kabinet a veszélyhelyzet elrendelését, ami először május 25-én lépett életbe Orbán Viktor rendkívüli bejelentését követően.

Szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról címmel benyújtotta a parlamentnek a kormány pénteken dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevével fémjelezett törvényjavaslatot. 

Az Országgyűlés a törvény megalkotását azzal indokolta, hogy „a hazánk szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.”

Mint hangsúlyozzák: „annak biztosítása érdekében tehát, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a kormány a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot”.

Ismert, hogy Orbán Viktor május 25-én jelentette be a háborús veszélyhelyzetet. „A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon, és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat. Holnap tájékoztatni fogom önöket az első döntéseinkről” – emelte ki akkor a miniszterelnök.

A parlament által elfogadott intézkedések és azok részletszabályozásai a Magyar Közlönyben is viszonylag hamar megjelentek, ezekről itt olvashat bővebben. Ugyanakkor az Alaptörvény szerint a kormány veszélyhelyzetet kihirdető rendelete kizárólag 15 napig maradhat érvényben, ha csak az Országgyűlés meg nem hosszabbítja a hatályát. 

Ezért kellett most ezt megtenni, a Parlament honlapján megjelentek szerint a hosszabbítás öt hónapig tart, a törvény november 1-jén veszíti hatályát. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)