Reagált a minisztérium, biztosított Magyarország üzemanyag-ellátása

2022.06.04. 17:57
A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megerősítette, hogy a hazai üzemanyag-termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit.

„A sajtóban megjelent hírekkel szemben a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított hazánk üzemanyag-ellátása” – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya az után, hogy az Index tegnap este megírta: lapunknak piaci szereplők megerősítették a VG információját, miszerint a hétvégén bezárhatnak az OMV kútjai Magyarországon és Szlovákiában.

A TIM most azt írja, Magyarországon nincsen ellátási probléma, a hazai üzemanyag-termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit. A Technológiai és Ipari Minisztérium hangsúlyozta, a kormány kiemelt célja, hogy a lakosság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. A tavaly novemberben bevezetett benzinárstopnak köszönhetően a magyar emberek a legalacsonyabb árat fizetik az üzemanyagért egész Európában – olvasható a május 4-én, szombaton megjelent közleményben.

Nem indult újra a finomító

Nem tudták időben újraindítani az osztrák OMV schwechati finomítóját az üzem leállásával járó rendszeres karbantartás után – írta meg péntek este a VG iparági forrásokra hivatkozva. A schwechati üzemanyag kiesése miatt az OMV nem tudja ellátni még az osztrák piacot se biztonságosan, ezért a magyarországi és a szlovákiai kútjaikat egy időre be kell zárniuk, miután az ottani finomítóban gyártott termékeket Ausztrián kívül elsősorban a közép-kelet-európai régió Ausztriához közel fekvő országaiban értékesíti az OMV.

A karbantartást május 31-én kellett volna befejezni, és a tervek szerint június 10-én indult volna újra a termelés, de az újraindítás technikai okok miatt nem járt sikerrel. 

Az OMV havonta 30 kilotonna benzint és 50 kilotonna dízel üzemanyagot hozna be Magyarországra. Szakértők szerint a mintegy 200 üzemanyagtöltő állomást üzemeltető OMV kútbezárásai ellátási gondokhoz vezethetnek Magyarországon (az OMV látja el a magyar benzinpiac ötödét, a dízelpiac körülbelül hatodát).