Extrém UV-sugárzás miatt adtak ki figyelmeztetést

DBZOL20210629027
2022.06.06. 14:04
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint kedden csaknem az ország teljes (a hét statisztikai régióból hat) területén a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzás várható.

A Közép-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon az előrejelzett UV-index az adott régiók területének legalább a felén eléri a 7-es értéket, így ezeken a területeken nagyon erős UV-sugárzásra adtak ki figyelmeztetést.

Extrém sugárzás vonatkozik Dél-Dunántúl, valamint Pest és Budapest területének több mint felére, mivel az előrejelzett UV-index a 8-as értéket is meghaladja.

Negyedóra is elég a leégéshez

Normál bőrtípusnál ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

extrém uv-sugárzás.png

Jégesővel jön a hidegfront 

Az előrejelzés szerint kedd hajnalban többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, csapadék nem várható. A hőmérséklet általában 12 és 16 fok között alakul, de a belvárosi, tóparti részeken enyhébb, a hidegre érzékeny részeken ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet.

Napközben kezdetben sok lesz a napsütés, de késő délutántól nyugat felől hidegfront érkezik. Késő délutántól elsősorban a nyugati országrészben

felhőszakadás kíséretében záporok és zivatarok is kialakulhatnak.

Kedd késő délutántól elsősorban az ország nyugati kétharmadán határozottan növekszik a zivatarok kialakulási esélye, a késő esti órákban főleg a Dunántúl nyugati és déli részén már nagyobb számban fordulhatnak elő. Az intenzívebb zivatarokat már kedd éjfélig bezárólag is kísérheti felhőszakadás leginkább a Dél-Dunántúlon, kisebb valószínűséggel jégeső, valamint viharos széllökés.

Helyenként a szél is megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A nappali maximum 26 és 32 fok között várható.

A zivatartevékenység a szerdára virradó éjszaka második felében várhatóan tovább fokozódik.

(Borítókép: Fürdőzők a Római strandfürdőben 2021. június 29-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)