2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Itt az előzetes megállapodás, jön az európai minimálbér?

GettyImages-1083011106
2022.06.07. 10:52
Az előzetes megállapodás után Dobrev Klára már Orbán Viktort emlegeti, Ujhelyi István viszont hangsúlyozta, hogy nem vezethetik félre a magyar embereket.

„Éjjel megszületett az előzetes megállapodás az európai minimálbérről!!! Június 16-án a miniszterelnökökön a sor. Orbán nem sunnyoghat tovább, akkor kiderül, számítanak-e neki a magyar munkavállalók” – jelentette be Facebook-oldalán Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Ujhelyi István a megállapodással kapcsolatban úgy fogalmazott közleményében, hogy

fontos előrelépés született az európai minimálbér általános rendszerének megteremtésében tegnap este Strasbourgban, ugyanakkor ne vezessük félre a több pénzre váró magyar embereket: sajnos még messze vagyunk attól, hogy a magyar dolgozó is európai szintű minimálbért vihessen haza.

A szocialista EP-képviselő kifejtette: a mostani folyamat célja és lényege, hogy minden európai tagállamban legyen meghatározott minimálbér, jelenleg ugyanis hat országban nincs még ehhez kapcsolódó szabályozás. Szintén része a kezdeményezésnek, hogy „több munkavállaló élvezze a kollektív szerződés védelmét, jelenleg ugyanis ennek aránya is alacsony és egyenlőtlen az Unióban”.

Ujhelyi István leszögezte, hogy még több akadályt meg kell ugrani:

Ahhoz, hogy a szabályozás életbe is lépjen, még több akadályt meg kell ugrani: tegnap este a francia uniós elnökség és az Európai Parlament állapodott csak meg a csomagról, a Tanácsnak azonban még jóvá kell azt hagynia, de az Európai Parlamenthez is visszakerül még a végső javaslat jóváhagyásra, valamikor ősszel.

A politikus kétségtelennek nevezi, hogy az új törvény hatása emelni fogja valamilyen szinten a minimálbér mértékét a tagállamokban, de azt egyelőre nem várhatják, és nem mondhatják a választóknak, hogy a magyar dolgozók is automatikusan európai szintű béreket fognak keresni.

Ujhelyi István világossá tette, hogy ez a mostani szabályozási csomag elsősorban a minimálbér rendszerének általános kiterjesztéséről szól, a bérek megfelelő rendezése továbbra is elsősorban a kormányoktól függ.

Tény, hogy a javaslat azt szorgalmazza: a tagállamok vizsgálják felül az alkalmazott minimálbér mértékét a megváltozott és megnövekedett megélhetési költségek, valamint a méltó életminőség szintje alapján; kérdéses azonban, hogy az érzéketlen szociálpolitikát folytató magyar kormányzat erre hajlandó lesz-e egyáltalán.

Az EP-képviselő úgy látja, hogy az Európai Unió jó irányba indult el, sokat dolgoztak ezen, de hosszú út áll még előttük.

(Borítókép: Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images)