Osztie Zoltán: Orbán Viktor Szent Istvánhoz hasonlítható, imádkozni kellene Gyurcsány Ferenc megtéréséért

D KOS20200227011
2022.06.07. 07:20
Minden évben tart hálaadó misét Orbán Viktor születésnapján Osztie Zoltán katolikus plébános. Elmondása szerint ők mindenkiért imádkoznak, nem számít, hogy az illető református vagy sem.

Már legalább 12 alkalommal tartott misét Orbán Viktor miniszterelnök születésnapján Osztie Zoltán katolikus pap. Mint mondta, eredetileg Szentmihályi Szabó Péter író barátaival kezdeményezte a misét elsőként, halála után pedig felesége, Ilona kérte fel, hogy tartson misét a kormányfő születésnapján.

A teológus biztos abban, hogy volt valamilyen szerepük a kétharmados választási győzelemhez. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Ha hiszünk abban, hogy az imádságnak ereje van, és formálja a lelkeket, akkor eleve csak igen lehet a válasz”.

Arra a felvetésre, hogy szerepvállalása akár pártpolitikai elköteleződésként is felfogható, azt válaszolta, hogy ennek a kijelentésnek nincs alapja.

Annak, hogy imádkozunk az ország miniszterelnökéért, mi köze lehet a pártpolitikához? Az ország hivatalban lévő miniszterelnökéről van szó, ez független a pártoktól

– fogalmazott a katolikus plébános a Népszavának adott interjújában. Hozzátette: szerinte nincs arról szó, hogy egy vallási kultusz épülne Orbán Viktor személye köré. A szertartásokba mindenkit belefoglalnak, nemcsak az egyházi vezetőket, de a halottakat, a családtagokat és ismerősöket is – magyarázta. Véleménye szerint, ha azt szeretnénk, hogy jóra forduljon a sorsunk, akkor azokért is imádkozunk, akik ennek alakításában szerepet játszanak. Nincs ebben semmi különös – tette hozzá.

„Híveink mondják egyébként, hogy ők imádkoznak Gyurcsány Ferencért is akár. Nincs különbségtétel. Jó, nyilván buzgóbban imádkozunk azokért, akik a szívünkhöz közel állnak, vagy magasabb hivatalt viselnek, nagyobb hatással vannak az ország sorsára” – magyarázta Osztie Zoltán. Elárulta azonban, hogy külön szentmise keretében még nem imádkozott Gyurcsány Ferencért akkor sem, amikor ő volt a miniszterelnök.

Először nyilván az ő megtéréséért kell imádkozni

– vélekedett.

A Népszava kérdésére, miszerint van-e gondja azzal, hogy a jelenlegi miniszterelnök „diktátorként viselkedik”, elmondta: „Ha a szónak abban az értelemében vesszük a diktátort, hogy egy vezető diktál, akkor erre még szükség is van. A magyar nyelvnek ezt a szófordulatát használtam ki. Diktál, tehát elöl jár, megmutatja az irányt, vezet. Ahogyan a bibliai jó pásztor”.

Isten őrizzen attól, hogy egy miniszterelnök diktátor legyen abban az értelemben, ahogyan a történelem diktátorai azok voltak

– tette hozzá a teológus, aki szerint Orbán Viktorhoz fogható politikus a magyar politikában „nem nagyon akad”, de vannak olyanok, akik felnőhetnek a feladathoz.

Osztie Zoltán véleménye szerint Orbán Viktor személye leginkább Szent Istvánéhoz hasonlítható.

A család és a családpolitika összetartozik Szent Istvánnál és a miniszterelnök úrnál is. Röviden: Isten, haza, család! Szent István letette az alapokat, a miniszterelnök úr kereszténydemokrata politikusként ugyanezt a három pillért képviseli, szilárdítja és erősíti

– zárta gondolatait a katolikus plébános.

(Borítókép: Osztie Zoltán, a Budapest–Belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia plébánosa 2020. február 27-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)