Futótűzként érkeznek a zivatarok, citromsárga riasztás van érvényben

D  MI20190529016
2022.06.08. 16:37
Nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, emellett gomolyfelhők is képződnek, több helyen várható zápor, zivatar, amelyeket néhol felhőszakadás is kísérhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között alakul.

Napközben ismét nagyobb területen alakulnak ki zivatarok, erre kisebb esély a Tiszántúl északkeleti és délkeleti részein, valamint a Dunántúl nyugati területein van. Éjszaka és csütörtökön többfelé, több hullámban valószínűek zivatarok, csütörtök napközben a Nyugat-Dunántúlon már kisebb eséllyel lehet dörgés, villámlás – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legintenzívebb cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Néhol jégeső és viharos, akár 60-70 kilométer/órás széllökés is előfordulhat.

Heves esőzés várható csütörtökön is

Holnap újra zivataros napunk lesz, ugyanis egy hullámzó hidegfront éri el az ország térségét, amely nagyjából Magyarország felett gyengül majd el, de záporokat, zivatarokat hoz magával. Napközben erősen felhős idő várható a Dunántúlon, a Dunántúl nyugati részén az esőé lesz a főszerep, keletebbre haladva több helyen záporok, zivatarok várhatók.

Futótűzként érkeznek a zivatarok

Intenzív zivatarok alakultak ki kora délután a fővárostól nyugatra, délnyugatra húzódó összeáramlási vonal mentén. A Gerecse és a Pilis között elvonuló zivatar több helyen okozott kiadós felhőszakadást, néhol jégesőt – tájékoztat az Időkép.

A légmozgás az ország döntő részén gyenge vagy mérsékelt lesz, majd a csütörtök hajnali óráktól Északnyugat-Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. Zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések.

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint záporok, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota, ilyenkor érdemes zárt térben tartózkodniuk.

(Borítókép: Mihádák Zoltán / MTI)