Az államtitkár elárulta, miért késik a pedagógusok bérrendezése

2022.06.08. 18:13
Korábbi ígéretéhez híven folytatta a sztrájktárgyalásokat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az oktatásban dolgozók körülményeinek javítása érdekében. Az első sztrájktárgyalást szerda délután tartották abban az épületben, ahol korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma működött.

A késő délután véget ért egyeztetésről közösségi oldalán számolt be a PDSZ. Országos választmányuk tagja, Nagy Erzsébet elmondta, hogy Maruzsa Zoltán államtitkár ült le velük egyeztetni, aki megismételte, tisztában vannak a pedagógusok helyzetével és problémáival.

Ugyanakkor mivel ezeket elesősorban uniós pénzekből akarja rendezni a kormányzat, azonban ezeket az összegeket még nem hagyták jóvá Magyarország számára, ezért késik a pedagógus bérrendezés is. 

Az érdekvédők mindezt tudomásul véve továbbra is azonnali beavatkozást sürgettek, úgy, hogy a költségeket előlegezze meg a kormányzat és ezt tegye együtt a fix, kötelező óraszámokra történő visszaállással. 

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke hozzátette, nem állnak le a nyáron a tárgyalásokkal, legközelebb június 28-án ülnek le egyeztetni ismét a kormányzattal. 

Hogyan jutottak idáig a pedagógusok?

Mint ismert, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még októberben alakított sztrájkbizottságot, majd hónapokon át tárgyalt a kormánnyal. Mivel az egyeztetések nem vezettek eredményre, a szakszervezetek januárra figyelmeztető sztrájkot, márciusra pedig határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdettek. Utóbbit a választások miatt kellett felfüggeszteni, de a szakszervezetek jelezték, hogy amint megalakul új kormány, tárgyalásokat kezdeményeznek.

A PSZ és a PDSZ bő két héttel ezelőtt levelet is írt Orbán Viktornak, ebben azt kérték, hogy jelölje ki a tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához. Ezekben a napokban Novák Katalinnak is levelet írtak a szakszervezetek, a köztársasági elnöktől azt kérték, hogy ne írja alá a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást, de hiába, a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó szabályok már a május 26-ai Magyar Közlönyben megjelentek. Mindezek ellenére az érdekvédők a sztrájkjog visszaszerzésén túl a korábban megfogalmazott követelésekről sem mondtak le, kéréseik a következők:

  1. A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!
  3. A pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.