Több mint száz onkológiai robotsebészeti műtétet végeztek fél éven belül két budapesti kórházban

D SOS20220608032
2022.06.09. 06:16
Az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban január végén kezdték meg az első robotsebészeti beavatkozást, azóta a két intézményben a két géppel már összesen 114 ilyen műtétet hajtottak végre. A forradalmi technológiának köszönhetően bonyolultabb műveletek is könnyebben végrehajthatóak, kisebb a szövődmények kialakulásának esélye, és a betegek lábadozási ideje akár a negyedére is csökkenhet.

A robotsebészeti gépek beszerzésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 1,3 milliárd forintos európai uniós támogatásból nyílt lehetőség, amik 2021. december 16-án érkeztek meg a projektet vállaló két budapesti kórházba. A technológia elsajátítása után az új év első hónapjában már el is indulhattak a robotasszisztált onkosebészeti beavatkozások, ami Európában az egyik legmodernebb operációs technológiának tekinthető. 

Az Országos Onkológiai Intézetben 2022. január 21-én, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben január 29-én végezték el az első ilyen operációt. A program kezdeti szakaszában, 2023. június végéig a két intézmény összesen négyszáz ilyen műtét elvégzését vállalta, de idén júniusban az urológia és nőgyógyászat főként daganateltávolító beavatkozások száma már meghaladta a 114-et

– ismertette Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Polgár Csaba. 

A módszer magyarországi bevezetésében főszerepet vállaló sebészek szerint, ha a támogatási rendszer is megengedi, jóval hamarabb érik el az irányszámot. 

Polgár Csaba elmondta, hogy eddigi tapasztalataik alapján a betegek az eljárás után kevesebb ideig lábadoznak, funkcionális eredményeik jobbak lesznek, így életminőségük is javul. 

A Jahn Ferenc Kórház urológiai osztályának főorvosa, Tenke Péter ismertette, hogy náluk elsősorban urológiai daganateltávolító robotsebészeti eljárásokat hajtanak végre, ami a betegeiknél számos előnnyel jár. 

A nagyjából háromórás műtét után a beteg kevesebb fájdalmat érez, és a korábbi 21 nap helyett már az 5. napon elhagyhatja a kórházat az urológiai beavatkozások esetében. A robotkarok jobban mozognak, mint a csukló, ezzel megoldható az egész vékony rétegek sérülésmentes eltávolítása, ami a prosztataműtéteknél olyan előnyökkel jár, hogy később a szexuális funkciók megtartása és a vizelettartási problémák elkerülése nagyobb arányban lehetséges

– részletezte az urológus főorvos, hozzátéve, hogy a 45–65 év közötti érintettek körében ez kiemelt jelentőségű.

Az ultrahangfej is a karokra helyezhető, aminek képét a műveleti képernyőre kivetítve, jobban meghatározható a daganat kiterjedése, ezzel például sok, korábban nem megmenthető vese nagyobb százalékban megtartható

 – mondta Tenke Péter, és hozzátette, hogy a robotsebészet alkalmazásával a várólisták is rövidebbek lehetnek, ugyanis kisebb létszámú személyzettel elvégezhető eljárás, csupán három ember, egy sebész, egy műtősnő és egy asszisztens is elegendő hozzá. A korábbi műtőscsoport másik fele pedig velük párhuzamosan másik operáción tud részt venni.

Az Országos Onkológiai Intézetben elsősorban nőgyógyászati onkosebészeti beavatkozásokat hajtanak végre, a részleg főorvosa, Novák Zoltán részletezte az eljárást.

A műtétet továbbra is a sebész végzi bőrmetszésen keresztül a szervezetbe bejuttatott konzolokkal, ami lemodellezi a sebész mozdulatait, a robotkaroknál kisebb mértékű kilengés is beállítható, így akár a kézremegést is képes kiszűrni. A nagy felbontású 3D-s HD minőségű videó képe az operáció alatt nagyítható, így precízebb és bonyolultabb műveletek végezhetőek. A finom mozgásoknak köszönhetően az idegek megtartására nagyobb lehetőség van, ezzel az ilyen beavatkozások után előforduló vizelettartási nehézségek nagy arányban elkerülhetőek

– emelte ki Novák Zoltán. Hozzátette: jóindulatú súlyos szövődményekkel járó betegségnél is hatékony az eljárás, eddig két endometriózisos esetnél is sikeresen alkalmazták.

Hétfőn szállítottak ki az Országos Onkológiai Intézethez egy robotsebészeti szimulátort, ezzel a teljes oktatási program megindulhat az intézményben. Áprilisban átadták a Semmelweis Egyetemnek hazánkban már a harmadik Da Vinci gépet, de a vidéki egyetemi klinikák is benyújtották erre igényüket, ezért Debrecenbe, Szegedre, Pécsre is megérkezhetnek az idei év végére, valamint az OOI mellkassebészeti részlegére.

Ezzel, ha minden jól alakul, összesen 7 robotsebészeti gép lesz Magyarországon 2022 végére

– zárta Polgár Csaba, az OOI főigazgatója.

(Borítókép: Da Vinci robottal végzett robotasszisztált műtét az Országos Onkológiai Intézetben 2022. június 8-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)