Galgóczi Ágnes egy újabb Covid-hullámról: Jósolni nem tudunk

KARL3574
2022.06.10. 18:58 Módosítva: 2022.06.10. 19:10
Berobbanhat-e újra a koronavírus-járvány, veszélyes-e a majomhimlő, járványügyi szempontból veszélyesek-e a háború sújtotta területek, milyen fertőzések jellemzőek a nyári időszakban és mi viselte meg a legjobban a pandémia alatt? Ezekről is beszélt a Kibeszélő legújabb adásában Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Az elmúlt időszakban 20-30 százalékkal csökkent a diagnosztizált új koronavírusos esetek száma Magyarországon, és ugyanezt a csökkenő tendenciát mutatják a szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag koncentrációjának adatai is – többek között erről beszélt Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi Osztályának osztályvezetője. A szakember arról, hogy lesz-e hatodik járványhullám, azt mondta:

Jósolni nem tudunk, előrejelzések lehetnek. Természetesen lehet, hogy kialakul egy új variáns, és akkor az megint egy eltérő típusú járványhullámot fog okozni, vagy belesimul a szokásos őszi, tavaszi, szezonális légúti fertőzések, megbetegedések közé a koronavírus okozta fertőzés. Ezt egyelőre nem lehet megjósolni, de a kezünkben vannak a megfelelő védekezési módszerek, a higiénés szabályokon kívül a védőoltás, ami nagyon fontos továbbra is.

Galgóczi Ágnes elmondta, közel 6 és fél millióan kaptak már Magyarországon koronavírus elleni vakcinát, de a harmadik oltásban még csak nagyjából 4 millióan részesültek. 

Nagyon fontos lenne az őszi szezonra való felkészülésben, hogy azok, akik az alapimmunizálás után még nem kapták meg a harmadik oltást, kapják meg, menjenek el oltásra, mert ez nagyban befolyásolja azt, hogy hogyan állunk majd az őszi-téli szezon elé.

 Az osztályvezető számára a pandémiás időszak komoly szakmai kihívást is jelentett.

Mivel ez egy légúti fertőzés, ezért napok alatt eljutott a világ egyik pontjáról a másikra, és hétről hétre változott a szakmai tudásunk is a koronavírus nyomán. Követni az eseményeket, és mindig a legfrissebb információkkal és a legfrissebb szakmai információkkal ellátni a laikus lakosságot is, kihívás volt.

A járványügyi szakember az elmúlt hetekben megjelent majomhimlőről is beszélt.

A legfrissebb adatok szerint világszerte 27 országban jelent meg ez a vírus, ami nem endémiás országot jelent, tehát ahol nem fordul elő ez a vírus, ezek Afrikán kívüli országok, és 780 esetet igazoltak világszerte. Magyarországon eddig egy igazolt esetről van tudomásunk. És ez egy teljesen más kórokozó. Más a jellemző terjedési módja. Nagyon szoros kontaktus kell ahhoz, hogy ez a vírus képes legyen egyik emberről a másikra terjedni. A lappangási idő alatt még nem fertőz, csak a tünetek megjelenésével, és a legfertőzőbb időszak az, amikor megjelennek a bőrtünetek.

Kibeszélő Galgóczi Ágnes

A Kibeszélőből kiderül:

  • mennyire volt nehéz a napi tájékoztatás a koronavírus-járvány idején;
  • mi viselte meg a legjobban a járványügyi szakembert a Covid időszaka alatt;
  • melyek a leggyakoribb nyári fertőzések és hogyan védekezhetünk ezek ellen;

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Galgóczi Ágnes . Fotó: Karip Tímea / Index)