Minden eddiginél szélesebb körű energetikai megállapodás született Szerbiával

285070227 554628316130466 7011714936943259678 n
2022.06.10. 14:48
Minden eddiginél jelentősebb és széleskörűbb energetikai megállapodást írt alá Magyarország és Szerbia, amely biztonságot ad mindkét ország energiaellátása szempontjából – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban.

A Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte,

az egész világon elképesztő bizonytalanság uralkodik, átalakul a világgazdaság, a háború és a szankciók alapvető igazságokat rengetnek meg.

Szijjártó Péter szerint senki nem gondolt arra pár éve, hogy energiabeszerzésről folytatott tárgyalásoknál nem az ár lesz a fő kérdés, hanem az, hogy egyáltalán lehet-e vásárolni elég energiahordozót. Hozzátette, azt sem gondolta volna senki, hogy az energiaellátás biztonsága ilyen kritikus és életbevágó jelentőségű kérdés lesz.

Kiszámítható energiaellátás

Szerbia a két aláírt szerződéssel arra kötött szövetséget, hogy „minden körülmények között garantáljuk országaink számára a biztonságos és kiszámítható energiaellátást”. Az egyik szerződés értelmében arról állapodtak meg, hogy

Szerbia Magyarországon keresztül szerez be és Magyarországon tárol 500 millió köbméternyi földgázt a következő téli szezonban.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a földgáz terén történő együttműködés eddig is kiváló volt Szerbia és Magyarország között, hiszen a Magyarországra érkező földgázszállítás egy jelentős része délről, Szerbián keresztül érkezik, az idén például több mint 1,7 milliárd köbméter. Az új megállapodás most biztosítja Szerbia hiánytalan földgázellátását a következő téli szezonban, egyúttal pedig megerősíti Magyarország szerepét a regionális energiaellátás biztonsága terén. A szerződés értelmében július elsejétől elkezdik magyarországi tározókban tárolni a Szerbia által megvásárolt földgázt, október elsejétől pedig napi 3-6 millió köbmétereres adagokban juttatják el Szerbiába – írja az MTI.

Villamosenergia-ellátás

A másik aláírt szerződés tartalmazza a két ország villamosenergia-piacainak összekapcsolását. Ezzel Magyarország csatlakozik ahhoz a szerb–szlovén kezdeményezéshez, amellyel közös regionális energiatőzsde jön létre. Így nő a piac mérete, ez pedig általában árcsökkentést is jelent. Emellett a két ország közötti villamosenergia-szállítás is gyorsabb és könnyebb lesz. A szerződés tartalmazza továbbá, hogy megnövelik a nemzeti rendszereket összekötő villamos áramvezeték kapacitását.

Jelenleg éves szinten maximum ezer megawatt szállítási kapacitás volt a két ország között, ezt 500 megawattal megnövelik, az új vezeték pedig Sándorfalva és Szabadka között épül ki 2028 tavaszáig.

Ezáltal a megépülő paksi atomerőmű, és a folyamatban lévő szerbiai beruházások nyomán megemelkedő villamos áram- kapacitásainkat is fel tudjuk használni egymás érdekében

– közölte Szijjártó Péter. Közös fejlesztéseket hajtanak végre a megújuló energiaforrások felhasználása terén, valamint a szerződés értelmében a szerbiai erőműfejlesztésekhez nagy mértékben

magyar technológiákat használnak.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy az energetikai megállapodás hatalmas előrelépés, mert új dimenziót nyit, és a regionális energiaellátás terén megerősíti Magyarország és Szerbia stratégiai szövetségét, biztonságot ad az energiaellátásban, és segít abban, hogy a rezsicsökkentés eredményeit is megvédjük.

Szijjártó Péter pénteken Alekszandar Vucsics szerb államfővel is tárgyalt a két országot érintő legfontosabb kérdésekről, elsősorban az energiabiztonságról és a két ország stratégiai partnerségéről.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)