Az Emmi előtt demonstráltak a pedagógusok szakmájuk elöregedése miatt

2022.06.11. 19:53
Élő képes demonstrációt tartott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a megszűnő, egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épülete előtt.

Az eseményen Szűcs Tamás volt PDSZ-elnök vezényletével száz tanár tartott a magasba különböző színű lapokat aszerint, hogy a jelenleg állományban lévő pedagógusok között a különböző életkori csoportoknak mekkora az aránya.

Már a rendezvény címe is a korcsoportokra utalt: „Hanyas vagy?”. Szűcs Tamás szerint ha nem is váltja meg a világot egy ilyen demonstráció, de a legfontosabb, őket foglalkoztató kérdést felteszi: Holnap ki fog tanítani?”

Felülnézetből mutatják meg, mi a gond

A PDSZ exelnöke szerint alapvetően azért vannak most itt, hogy felülnézetből megmutassák, mekkora a gond – írja a Mérce.

Hanyas vagy? (...) 1992-es vagy, 30 körüli, pályakezdő, itt maradtál? Vannak ilyenek, reméljük, de tudjuk, hogy számuk egyre csökken. Abban csak hinni lehet, megtapasztaltani nem, hogy családot lehet ebből alapítani. ’82-es vagy, családot alapítottál? Fenn szeretnéd tartani, de jól tudod, hogy ebből nem fog sikerülni? (...)

– mondta Szűcs, majd ezután arra kérte a  száz oktatót, hogy mutassák fel az életkoruk szerint különböző céduláikat.

  • A 30 év alattiakat jelképező kék cédulát 7-en emelték a magasba, hiszen ma az oktatásban az ő arányuk 7 százalék.
  • A 30 és 40 éves korosztály képviselői sárga cédulát emeltek fel, 14-en, az ő arányuk 10 százalékkal csökkent az elmúlt években.
  • A 40 és 50 év közötti korosztályból harminckét ember emelte magasba a zöld lapot, és 47 oktató tartotta magasba a piros színű cédulát, ők az ötven fölöttiek, akiknek aránya jövőre már elérheti az 50 százalékot is.

A rendezvény végén felcsendült a tanársztrájkok „himnuszává” vált dal A Pál utcai fiúk című musicalből, a Grund. Zárásként egy tanár pedagógusnapra írt levelét olvasta fel Szűcs Tamás, ami meglátása szerint pontos képet ad a tanárok mostani helyzetéről.   

Az Index néhány napja írt arról, hogy miért is késik a pedagógusok bérrendezése. Az első sztrájktárgyalást szerda délután tartották abban az épületben, ahol korábban az Emmi működött. 

Novák Katalin államfő pedig május utolsó napján írta alá a pedagógussztrájkot korlátozó törvény módosítását.