Szijjártó Péter: Újabb mérföldkőhöz ért a Paksi Atomerőmű építése

2022.06.11. 12:34
A kormány továbbra is tartja azt a célkitűzését, hogy 2030-ra a Paksi Atomerőmű új blokkjai működésbe lépjenek.

Mára már az energiabeszerzésnél nem az a fő kérdés, hogy mennyibe kerül az adott energiahordozó, hanem az, hogy van-e abból a nemzetközi piacokon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán megosztott videójában arról is beszélt, hogy 

azok az országok lesznek biztonságban, akik a saját maguk által felhasznált energiát saját maguk tudják előállítani. 

A politikus ezzel indokolta a Paksi Atomerőmű építését. Véleménye szerint ez lehetőséget ad Magyarország számára, hogy 2030-tól a nemzetközi energiapiac minden bizonytalanságától megszabaduljon, és hosszú távon is biztosíthatóak legyenek a rezsicsökkentés eredményei. 

Az erőmű építése pénteken újabb mérföldkövéhez érkezett azzal, hogy megkapta az Országos Atomenergia Hivataltól az úgynevezett talajszilárdítási engedélyt. Ennek műszaki jelentőségét az adja, hogy egy atomerőműnek különösen biztonságos, süllyedésmentes alapon kell állnia. A talajszilárdítást alapvetően cementtel végzik el.

A résfalazási engedélyt már hetekkel korábban megszerezték, e kettő a legfontosabb előfeltétele annak, hogy az építkezés megkaphassa a létesítési engedélyt. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy az előkészítő fázisból a valódi építési fázisába léphessen át a paksi fejlesztés.

A kormány továbbra is tartja azt a célkitűzését, hogy 2030-ra a Paksi Atomerőmű új blokkjai működésbe lépjenek – húzta alá Szijjártó Péter.