A koronavírus tovább élezte a problémákat a hazai pszichiátriai ellátásban

2022.06.12. 14:09
Még január végén vette át elnökként a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) vezetését Szekeres György, aki egy rádióinterjúban a hazai ellátás helyzetéről és kilátásairól is beszélt.

A koronavírus-járvány tovább rontotta az egyébként is hiányos hazai pszichiátriai ellátást – mondta az InfoRádiónak Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke. A szakember a rádió érdeklődésére elmondta, hogy manapság már járóbeteg-ellátást igényel a pszichiátriai ellátás, ezért fontos, hogy az alapellátási szintek országszerte meglegyenek.

Szekeres György január vége óta irányítja az MPT-t az új stábbal, legfontosabb feladatának a lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) emlékmúzeumának ápolását nevezte.

Az elnök szerint a 2007-ben bezárt OPNI helyett szükséges lenne egy új országos központ létrehozására.

A magyar egészségügyi ellátás újrastrukturálásán belül a pszichiátriai ellátás átgondolása mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátás tekintetében terítéken van. Társaságunk aktívan igyekszik a döntéshozóknak megfelelő szakmai anyaggal a segítségére lenni. Jól dokumentált kutatások vannak, hogy az ide befektetett erőforrás, pénz, munka busásan megtérül a lakosság általános egészségének, munkaképességének javítása, megőrzése által. Jelenleg is van egyébként az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, ami jogutódja az OPNI-nak

– fogalmazott Szekeres György, aki elmondta, az OPNI bezárásakor 900 ágy szűnt meg, a hivatalos adatok szerint ezek jelentős része különböző budapesti kórházakba került, ami szerinte nagyjából megfelelő tendencia.

Az MPT elnöke szerint az elmúlt évtizedekben megfigyelhető volt, hogy egyre kevésbé szorult kórházi ellátásra a pszichiátriai ellátás. Hozzátette: léteznek bizonyos típusú kórképek, amik az adott stádiumban mindenképp kórházi ellátást igényelnek.

De az igazából nagy tömegeket érintő hangulati problémák, szorongásos problémák és egyebek, így az utóbbi időben a Covid hatására megemelkedő hangulatzavarok nem kórházi fekvőbeteg-ellátási kapacitást, hanem járóbeteg-ellátást igényelnek

– jegyezte meg Szekeres György.

A szakember elmondta, hogy az MPT terve is az, hogy az emberek számára a lakóhelyük közelében elérhetőek legyenek az alapellátási szintek.

A pszichiátria ugyanakkor nagyon létszámhiányos Magyarországon, a 2000-es évek közepe óta pedig hivatalosan is hiányszakmának tekinthető, ráadásul a problémát a koronavírus-járvány is tovább élezte – emelte ki. 

Szekeres György szerint emiatt jól kell gazdálkodni az erőforrásokkal, viszont ha a szervezetnek sikerül jól működő struktúrát kialakítani, úgy az utánpótlás számára is vonzóbbá válhat a terület.