Már 810 forint a gázolaj piaci ára

PAP 4519
2022.06.13. 10:45
Tovább emelkedik az üzemanyagok átlagára Magyarországon: június 15-től a benzin ára még csak megközelíti, a gázolajé viszont már meghaladja a 800 forintot.

Tovább emelkednek június 15-től a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében bruttó 11 forint lesz a változás mértéke, a gázolajnál pedig bruttó 10 forintot emelnek a beszerzési árakon – írja a holtankoljak.hu.

A 480 forintos hatósági árak mellett a piaci árak már mindkét termék esetében 800 forint körül alakulnak, szerdától várhatóan az alábbi átlagárakat fogjuk tapasztalni a kutakon: 

  • 95-ös benzin: 798,9 Ft/liter
  • Gázolaj: 810,9 Ft/liter

Az árak drasztikus emelkedésében annak is szerepe van, hogy a korábbi üzemanyag-árusítást szabályozó kormányrendeletet követően akadozni kezdett az üzemanyag-ellátás, és több benzinkút ki sem nyitott. 

Kivitelezhetetlen a rendelet

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az Index megkeresésére úgy kommentálta a május 26-án bejelentett, május 27-től hatályba lépő rendeletet, hogy kivitelezhetetlen. Elmondása szerint ez 2200 magyarországi benzinkutat kényszerít bele egy olyan rendszerbe, amely nem megvalósítható, mivel a kutaknak nincs arra személyzeti kapacitásuk, hogy minden autót egyenként ellenőrizzenek. Az FBSZ elnöke hozzátette: ilyen kérdésekben a szakma képviselőivel kellene egyeztetni a döntés bejelentése előtt. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)