A keszthelyi időközin nem lehet ellenzéki polgármesterjelöltre voksolni

DSZZS20190429010
2022.06.14. 08:20
Időközi önkormányzati választást tartanak Keszthelyen június 26-án, de nincs ellenzéki induló.

A június 26-ára kiírt időközi önkormányzati választáson nem szavazhatnak az ellenzék polgármesterjelöltjére Keszthely lakói, mivel nem vállalta senki, hogy megmérkőzzön a Fidesz jelöltjével, Manninger Jenővel. 

Az időközi választást a zalai városban azért kellett kiírni, mert Nagy Bálint eddigi polgármester az áprilisi parlamenti választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett. A városvezető a jövőben Lázár János minisztériumának államtitkáraként dolgozik tovább.

A helyzet azért is érdekes, mivel 2019-ben a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) polgármesterjelöltje, Czuth Zoltán László alig több mint 600 szavazattal kapott csak ki Nagy Bálinttól. A fideszes Manninger Jenő eddig a keszthelyi központú Zala megye 2-es számú választókerületének volt az országgyűlési képviselőjelöltje.

A 24.hu most Molnárt Tibort, a KÉVE alelnökét idézve arról ír, hogy a városban még Nagy Bálint polgármestersége idején feudális rendszert épített ki a jobboldal, a helyi médiában folyamatosan gyalázzák az ellenzéket, miközben egyfajta személyi kultusz is kialakult a vezetés körül.

Nincs is most olyan helyi, aki ki merne állni a fideszes jelölttel szemben. Senki sem akarja kockáztatni a jó hírnevét, az egzisztenciáját… értelmetlen tehetséges, jó szándékú embereket kitenni annak a mocskolódásnak, amit a fideszesektől kap az ember egy kampányban

– mondta a lapnak Molnár Tibor, hozzátéve, hogy ha lenne, és adott esetben nyerne is ellenzéki polgármesterjelölt, a tizenegy tagú képviselő-testületben szemben találná magát nyolc vagy kilenc fideszes képviselővel. Az ellenzéki politikus azt is elmondta, hogy az áprilisi választás után Keszthelyen újra kell gondolni az ellenzékiséget. 

A Balaton-parti városban időközi önkormányzati képviselő-választást is tartanak, itt a DK-s Kovács Viktória mérkőzik meg a Fidesz jelöltjével, Bánhegyi Renátával.

(Borítókép: Manninger Jenő Keszthely és térsége fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a norvég tulajdonú Central European Aviation Cluster beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. április 29-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)