Kiderült, ki gyilkolhatta meg Deutsch Tamás apósát, Lazsányi Lászlót

2022.06.14. 15:07

A gyilkosság tavaly decemberben történt. A gyanúsított, egy 57 éves éves informatikus férfi Lazsányi László bérlője volt egy kétszintes lakóházban, de már többhavi bérleti díjjal tartozott. A tulajdonos többször is lecserélte a zárat, de hiába, mert felfeszítette.

Így tett decemberben is, erről viszont az épület többi lakója értesítette Lazsányit, aki a helyszínre ment. A kettejük közötti veszekedés tettlegességig fajult. A korábban a behatoláshoz használt vadászkéssel az albérlő megszúrta az egykori focistát. Az incidens után mentőt hívtak, de már ők sem tudták megmenteni Lazsányi László életét. A rendőrség még a helyszínen elfogta a gyanúsítottat.

A feltételezett elkövető azóta is letartóztatásban van, és nemrég kezdeményezték, hogy vizsgálják meg az elmeállapotát. Az RTL most úgy értesült, hogy a B. István néven azonosított férfi néhány éve még sikeres üzletember volt, fényűző életet élt.

Egy hét munka, három hét búvárkodás valahol a világ távoli részén 

– így írta le saját életét a férfi, amikor néhány éve nyilatkozott az RTL-nek valamilyen ügyben.

A hírcsatorna szerint B. Istvánnak komoly üzleti múltja volt. Bizniszkarrierje csúcsán több száz alkalmazottja volt, boltjai ötmilliárd forintos forgalmat bonyolítottak.

2019 nyaráig pedig a CBA-üzletláncban is rendelkezett egy minimális, egy százalék alatti részesedéssel. 

Ez utóbbit az RTL megkeresésére a CBA is megerősítette: közlésük szerint B. Istvánnak 0,083 százalékos tulajdonrésze volt a vállalatban. Az utóbbi években azonban vagyona csak fogyott, elvesztette ezt a tulajdonrészt (amelyet végül a NAV árverezett el), valamint saját budapesti üzleteit is. 

A strómanja okozta a bukását

A férfi bukását az RTL szerint az okozta, hogy volt egy tíz évvel ezelőtt kezdődő jogvitája, ami miatt vagyona nagy részét egy bizalmasára íratta át azért, hogy ne legyen lefoglalható. Abban állapodtak meg, hogy mindent visszakap majd, ha lezárul a jogvitája, azonban erről nem készült semmilyen hivatalos papír.

Ott követtem el a hibát, hogy nem kötöttünk strómanszerződést

– fogalmazott erről korábban B. István az RTL-nek nyilatkozva.

Másfél év alatt azonban az üzletembernek megromlott a kapcsolata az egzotikus utakon megismert férfi bizalmasával, akkor az ismerőse már semmilyen szerződést nem akart aláírni. Emiatt B. István 2016-ban rendőrségi feljelentést is tett, de jogi úton azóta sem sikerült visszaszereznie az átruházott vagyont.

2019 nyara után volt még néhány üzleti próbálkozása, de vagyona egyre csak fogyott. Végül ételhordóként, zöldségesként, majd ingatlanosként dolgozva próbálta fenntartani magát, mindeközben egy NAV-vizsgálat is indult ellene az említett szerződés miatt, amelynek részeként több tízmillió forintra büntették. Ezért csak feketén akart munkát vállalni annak érdekében, hogy ne vonják a fizetéséből az adósságát.

Ekkor költözött a gyakorlatban munkásszállóként üzemelő Nánási úti épületbe, ahol a gyilkosság történt. Az épületet az áldozat, azaz a Lazsányi László által vezetett egyesület, a Civil Torna Club Szabadidős SE üzemeltette, a szervezet a több mint ezer négyzetméteres, felújításra szoruló ingatlant az állami kézben lévő BMSK Zrt.-től bérelte havi négyszázezer forintért. 

A nyilvános pályázat után létrejött megállapodás értelmében a szervezet arra is jogosult volt, hogy albérlőknek adja ki az épületben lévő tizenhét apartmant. Nekik piaci áron naponta 93-95 forintot kellett fizetniük négyzetméterenként, azaz egy negyven négyzetméteres helyiség havi bérleti díja a nagyjából 110-120 ezer forint volt. A lakások kiadását a gyilkosság után felfüggesztették, a már ott lakóknak viszont nem kellett elköltözniük.

A nyomozás még tart, jogos önvédelemre hivatkozik

A gyilkosság ügyében még folyik a nyomozás. Ezzel kapcsolatban Gál András István, a gyanúsított kirendelt ügyvédje azt nyilatkozta az RTL-nek: „A gyilkosságot a gyanúsított vallomása szerint dulakodás előzte meg, ennek azonban közvetlen tanúja nem volt. Mindenesetre ügyfelemen nem voltak sérelmi nyomok.”

A gyanúsított szerint az áldozat jogosulatlanul tartózkodott a lakásban. Azt elismerte, hogy felé szúrt a késsel, de azt állította, hogy nem akart mély sebet okozni. Vallomásában ezenkívül azt is állította, hogy jogos önvédelemből követte el tettét. 

Az, hogy mi lehet a férfi büntetése, a már említett elmeorvosi vizsgálaton is múlik. Ha azt állapítják meg, hogy nem volt beszámítható, felmentésre számíthat, míg ha azt, hogy csak korlátozottan tudta felmérni tettének következményeit, enyhébb büntetés vár rá. Ha épelméjűnek nyilvánítják, akkor viszont akár életfogytig tartó büntetést is kaphat a gyilkosságért.