Gyógyszerhamisítás miatt vádat emeltek egy magyar orvos ellen

2022.06.15. 11:22
Koronavírus elleni gyógyszert próbált forgalomba hozatni egy engedéllyel nem rendelkező magyar orvos, aki ellen a Hatvani Járási Ügyészség vádat emelt az ügyben – közölte a Heves Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a vádlott 2020 novemberében egy Covid–19-vírussal foglalkozó internetes csoportban posztolt egy főleg állatgyógyászatban használatos készítményről, amely lehetséges alternatívaként szóba jöhet a járvány elleni védekezésben. Ezt olvasva egy hatvani férfi felvette vele a kapcsolatot, akinek az orvos megadta a termék forgalmazójának indiai címét – nevezetesen egy nagpuri helyet, „a majomkirály temploma mellett” – azért, hogy onnan megrendelhesse a szert.

Az Indiában gyártott tabletták azonban nem rendelkeztek sem az európai, sem a magyar gyógyszerügyi hatóságok által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel, ráadásul a gyártás körülményei sem voltak ismertek vagy ellenőrzöttek, így a megfelelő minőség sem volt garantálható.

A laikus hatvani férfi ennek ellenére száz tablettát rendelt a gyógyszerből, amelyet a forgalmazó 57 dollár ellenében elküldött Budapestre.

A tablettákat a vámhatóság a reptéren lefoglalta, tekintettel arra, hogy a csomag címzettje nem rendelkezett sem gyógyszergyártói, sem gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel.

A lefoglalt, a személyes célú szükségletet jóval meghaladó mennyiségű tabletta hatóanyaga egyébként ismert az orvoslásban: parazitaellenes hatású, melyet a humán gyógyászat helyileg és szájon át kis dózisban alkalmaz, míg az állatgyógyászat vénásan, infúzióban használ.