Németh Szilárd: Nem kell azon aggódni, hogy mécsesekkel fognak fűteni az emberek

2022.06.15. 10:07 Módosítva: 2022.06.15. 10:32
A jelenleg is zajló orosz–ukrán háború komoly, világméretű hatást vált ki, aminek gazdasági jeleit Magyarország is erősen megérzi. Annak érdekében, hogy a háború árát ne a magyar családok fizessék meg, létrejött az úgynevezett rezsivédelmi és honvédelmi alap, amelyről Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt az M1 szerda reggeli műsorában.

A politikus elmondta, hogy a rezsicsökkentés eredményeinek megvédéséhez nagyon nagy pénzre van szükség, hiszen a lakosság a rezsicsökkentés eredményeként jelenleg 115 forintért kapja köbméterenként a gázt, szemben a piaci 565 forintos árral, míg a villany esetében 37 forintot fizetnek az emberek, a piacon pedig 140 forint fölött van az ár.

Továbbá hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés következtében 

az elmúlt tíz évben 2300 milliárd forint maradt az embereknél.

Ezzel szemben 2002 és 2010 között ezt a pénzt a külföldi tulajdonban lévő energiacégek hordták ki az országból.

Azt, hogy Budapest csatlakozna az energiatakarékossági sprintnek nevezett „brüsszeli kezdeményezéshez”, Németh Szilárd úgy kommentálta:

ez egy „fedőakció”, mert valójában arról van szó, hogy ne legyen védett piac az egyetemes szolgáltatás, ne lehessen rezsicsökkentést bevezetni, és jól ki lehessen zsebelni az embereket.

Magyarország ma garantálja azt, hogy az emberek megfizethető módon és biztonságosan jutnak hozzá energiához – mondta Németh Szilárd.

Magyarországon az embereknek nem kell azon törni a fejüket, hogy majd mécsessel fognak fűteni, kevesebbet kelljen világítani, és majd kirázzák a ruhájukat mosás helyett

– hangsúlyozta a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Komoly büntetések várhatóak

Az extraprofitadó áthárítása esetére komoly büntetéseket helyezett kilátásba a cégeknek. A kormánypárti politikus az interjúban úgy fogalmazott:

Nagyon komoly büntetések lesznek abban a tekintetben, hogy jó néhányan nekiugrottak az extraprofitadónak, és azt mondták, hogy ezt jól ráterhelik az emberekre.

„Mi meg azt mondjuk, hogy nem, nem így lesz, hanem ezért komoly büntetések fognak járni mindenki számára” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ezek a büntetések is a rezsivédelmi alapba mehetnek majd.

MTI