Már tisztább víz folyik a Sajóba

2022.06.15. 17:59
Az első vizsgálatok megerősítették, hogy már tisztább víz folyik a Sajó vizébe az alsósajói bányából. Rögtön a bányánál végezték a méréseket, miután a mélyebb rétegekbe folyó vizet a felszínre terelték.

Az első vizsgálatok sikeresen megerősítették, hogy már tisztább víz kerül a Sajóba az alsósajói bányából – írja az Új Szó. A méréseket a bánya közvetlen közelében végezték, miután a mélyebb rétegekbe folyó vizet sikerült a felszínre terelni – tájékoztatott a gazdasági minisztérium sajtóosztálya. Richard Sulík gazdasági miniszter a beavatkozást hatékonynak nevezte. 

A tárca által közölt vegyi elemzések alapján a Sajóba kerülő víz vas– és egyéb ásványianyag-tartalma 80 százalékos csökkenést mutat. A Vasércbányák állami vállalat igazgatója, Peter Zitnan szerint további mérések is igazolni fogják ezt az eredményt.

A minisztérium közlése szerint a bányavizet múlt csütörtökön sikerült a felszínre terelni, ennek köszönhetően nem mosódik ki annyi ásványi anyag az alsóbb rétegekből. 

A Sajó február közepéig vöröslött az alsósajói vasércbányából kifolyó víztől, amely oka a 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepe volt. A laborvizsgálatok szerint a folyó vizében található megemelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalom mellett a vas mennyisége is 12-szer magasabb volt a határértéknél.