Nyolc év után hozott ítéletet a bíróság a selypi azbesztkárosultak ügyében

2022.06.15. 06:29
Két nyolc éve húzódó ügyre tett pontot a fővárosi ítélőtábla: 40 millió forint kártérítés illeti a selypi azbesztkárosultakat. A kártérítést a fővárosi ítélőtábla két özvegynek ítélte meg, akiknek férje az azbeszt okozta daganatos betegségben halt meg. Ügyvédjük szerint nyolc másik hasonló eljárás van még folyamatban.

A selypi eternitgyár több mint harminc éven keresztül szennyezte azbeszttel a város levegőjét, így az ott dolgozókon kívül a környék lakói is ki voltak téve a káros hatásoknak. A károsultak nyolc évet vártak a kártérítésre. A fővárosi ítélőtábla másodfokon is nekik adott igazat, a magyar államot fejenként 40 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte.

A kártérítést a bíróság két özvegynek ítélte meg, akiknek férje az azbeszt miatti daganatos betegségben halt meg. Az egyik károsult azt mondta, a pénzzel talpra állhat a család, de a gyász nem múlik el. 

Nem lehet új életet kezdeni. Az élet megy tovább ugyanúgy. Itt vannak a gyerekek, erősnek kell lenni

– nyilatkozta az RTL Híradónak.

Az államot képviselő ügyvéd szerint jogilag téves döntést hozott a bíróság, mivel a jogszabályoknak megfelelően nem lehet úgy dönteni, hogy a magyar államot felelősség terhelheti. Az ítélőtábla azonban úgy véli, az államnak tudnia kellett, hogy mennyire káros az azbeszt az egészségre. 

A károsultak ügyvédje elmondta, nyolc másik, szintén kártérítési eljárás van még folyamatban. Reméli, ezekben is kedvező ítéletek születnek. Elmondása szerint szinte teljesen azonos ügyekről van szó, csupán a megbetegedés időpontja és a károsultak életkora különböző.