Drogmaffia pénzmosási ügyében változtatta meg az ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla

2022.06.16. 06:06
Tizennyolc vádlottnál megváltoztatott egy kolumbiai drogmaffia pénzmosási ügyében hozott elsőfokú ítéletet szerdai döntésével a Fővárosi Ítélőtábla.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán meghozott döntésével 18 vádlottnál változtatta meg egy kolumbiai drogmaffia pénzmosási ügyében hozott elsőfokú ítéletét.

A közlemény szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nem látott lehetőséget sem az első fokon elítélt vádlottak felmentésére, sem pedig a felmentett vádlottak bűnösségének kimondására – írja az MTI. Nem találták megalapozottnak az ellentétes irányú védelmi és ügyészi fellebbezéseket, a bűnösség kérdésében viszont osztoztak a törvényszék álláspontján, és részben eltérően minősítették a bűncselekményeket.

Az ítélőtábla döntése alapján két vádlott büntetése enyhült, négy vádlott büntetése súlyosbodott, a többi vádlott büntetése azonban érintetlen maradt.

Jelezték: az elsőfokú ítélet 2021. áprilisi kihirdetésekor az ismeretlen helyen tartózkodó másodrendű, magyar vádlottat Egyiptomban elfogták, de az egyiptomi hatóságok azonban visszavonták a kiadatását, ezért az ítélőtábla felfüggesztette a vele szemben folyó büntetőeljárást annak elkülönítése mellett. A másodfokú ítélet a többi fellebbezéssel érintettnél szerdán jogerőre emelkedett.

A Fővárosi Törvényszék tavalyi elsőfokú ítéletével 33 vádlott közül 16-ot bűnszervezetben, folytatólagosan, társtettesként elkövetett pénzmosás, folytatólagosan elkövetett orgazdaság, valamint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt 2 és 9 év közötti, különböző mértékű és végrehajtási fokozatú letöltendő szabadságvesztésre ítélt, többen enyhébb büntetést kaptak, öt embert pedig felmentettek.

A tényállás szerint a vádlottak annak érdekében hozták létre a bűnszervezetet, hogy kolumbiai kábítószer-kereskedelemből származó, nagy összegű euró és dollár készpénzt egy személygépjárműbe rejtve Magyarországra szállítsanak Hollandiából és Spanyolországból. A pénzt később Magyarországban és Szlovákiában nyitott bankszámlákról kínai cégek számláira utalták.

Részben ugyanezek a vádlottak szerb és ukrán csempészett cigaretta szállítását szervezték Magyarországról Szlovéniába, Franciaországba és Angliába rejtekhelyes autóval, kisbusszal, valamint teherautók pótkocsijának hátfalába rejtve.