Bennfentes kereskedésért bírságolták meg a volt belügyi államtitkár üzlettársát

2022.06.16. 07:26 Módosítva: 2022.06.16. 07:26
A korábbi belügyi államtitkár, Tasnádi László és két üzlettársa májusban több mint 700 millió forintos osztalékon osztozott. A Magyar Nemzeti Bank döntése alapján az egyiküknek most 58 millió forint büntetést kell fizetnie bennfentes részvénykereskedés miatt.

Bennfentes részvénykereskedésért kell 58 millió forint büntetést fizetni N. Péternek, aki májusban 734 milliós osztalékon osztozott Pintér Sándor belügyminiszter régi bizalmasával, a korábbi belügyi államtitkár Tasnádi Lászlóval. 

A hétfőn közzétett névtelen bejelentés szerint a magánszemély 2019. július 29-én 10 millió darab Est Media Nyrt. részvényt szerzett meg olcsón, csupán egy nappal azelőtt, hogy bejelentették, az Est Media Nyrt. felvásárolja az egyik hazai informatikai vállalatcsoport jól menő cégét, a Delta Systems Kft.-t.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a magánszemély „többletinformációk révén a valós értékéhez képest töredékáron jutott hozzá a részvényekhez”, ami a többi befektetővel szemben előnyhöz juttatta. A jegybank hangsúlyozta: a magánszemély egy, az érdekeltségébe tartozó cégen keresztül, egy tőzsdén kívüli, úgynevezett OTC-ügylet keretében vásárolta meg a részvényeket egy másik gazdasági társaságtól. 

A 24.hu információ szerint a jegybank februári közleménye alapján beazonosítható a most 58 millió forintos bírsággal sújtott magánszemély, mivel N. Péter volt a GlobTerm Kft. akkori tulajdonosa, amelyet az MNB akkor a tranzakció hátterének ismertetésekor megnevezett. 

A Delta Technologies Nyrt. hétfői közleménye szerint a hatósági vizsgálat eredményeként megállapított jogsértés és piacfelügyeleti bírság a cég jelenlegi vezető tisztségviselőit, dolgozóit nem érinti.