Csökkent az ellenzéki összefogás támogatottsága, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt erősödött

2022.06.16. 11:40
A kormánypártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat, míg az ellenzéki összefogás népszerűsége 10 százalékponttal, 35-ről 25 százalékra csökkent az országgyűlési választások óta – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A Századvég kutatása szerint a kormánypártok támogatottsága érdemben nem változott az április 3-i országgyűlési választások óta. A válaszadók 52 százaléka szavazott a Fidesz–KDNP szövetségre, 51 százalékuk pedig egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson is a kormánypártokat támogatná. 

Ezzel szemben az ellenzéki összefogásra a válaszadók 35 százaléka szavazott. Bevallásuk szerint napjainkban már csak 25 százalékuk voksolna az összefogásra, ami 10 százalékpontos csökkenést jelent. Ez azt jelenti, hogy

az ellenzéki összefogás az áprilisban rájuk voksolók több mint negyedének támogatását elveszítette. 

A Századvég kutatásából az is kiderült, hogy a kiábrándult szavazók a Mi Hazánk Mozgalomhoz és a Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz vándoroltak. A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága áprilisról júniusra 6-ról 9 százalékra, a Kétfarkú Kutya Párté pedig 3-ról 8 százalékra nőtt. A válaszadók 2 százaléka jelenleg egyéb pártokra szavazna.