Minden ötödik magyar nőt bántalmaz a párja

2022.06.17. 08:47
A Nők a Nőkért Egyesület adataiból kiderült, hogy több mint 226 ezren élnek bántalmazó kapcsolatban, vagyis Magyarországon minden ötödik nő volt áldozata fizikai erőszaknak, de máshogy is megnyilvánult az erőszak. Előfordul, hogy a kapcsolatokban az áldozat elveszíti a megélhetését, elveszik a gyermekét, és elszigetelik azoktól, akik segítséget nyújthatnának neki, így magára marad és nehezebben találhat kiutat.

A Nők a Nőkért Egyesület (NANE) szerint több mint 226 ezer magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban, de minden ötödik nő elszenved valamilyen mértékű fizikai bántalmazást a partnerétől életében. A pszichés bántalmazást nehezebb számokban kimutatni, mert nincsenek külső nyomai. A mentális és fizikai egészségre viszont sokszor kihatnak a lelki sérelmek.

Winkler Zsuzsanna, a NANE segélyvonalán dolgozó önkéntese tisztázta, hogy sok a téves előfeltevés a családon belüli erőszakról és a nők bántalmazásáról. Például a leggyakoribb tévhit, hogy bántalmazás egy bizonyos társadalmi rétegben fordul elő. Valójában a bántalmazók között lehet bármilyen korosztályba tartozó, különféle társadalmi státuszú, magas vagy alacsony beosztású személy. 

A bántalmazás eszközeit tekintve nagy a különbség

Az erőszakot nem lehet egy társadalmi vagy etnikai csoporthoz kötni, és a társadalom által elismertebb rétegekben ugyanolyan magas számban fordul elő, mint az alacsony státuszúak körében.

Amiben különbségek lehetnek, azok a bántalmazás eszközei. Egy jól menő ügyvéd, vagy egy jó kapcsolatokkal rendelkező vállalkozó egész más eszközöket is fel tud használni a bántalmazásra, mint egy rosszabb társadalmi helyzetű férfi. Például élhet a jogi zaklatás eszközével úgy, hogy újabb és újabb pereket indít az áldozat ellen, ügyesebben tudhatja manipulálni a hatóságokat, vagy az áldozat környezetét

– fejtette ki Winkler Zsuzsanna.

Az elismertebb társadalmi rétegekhez tartozó bántalmazók magasabb iskolázottságuk révén sokkal tudatosabbak a jogi kérdésekben, ezáltal körültekintőbbek is, hogy ne bukjanak le a bíróság előtt és ne hagyjanak bizonyítékot az elkövetett erőszakos cselekményekről.

Ennek egyik elhíresült esete a „lúgos orvos” ügye, aki megkötözte és elkábította a volt barátnőjét, majd maró lúgot locsolt a nemi szervére, amiért a nő szakított vele. A férfi előre eltervezte a körülményeket annak érdekében, hogy elkerülje a felelősségre vonást. Főleg az áldozat lelki erejének és lankadatlan igyekezetének köszönhető, hogy végül, több mint 8 év után az eljárások lezárultak és az elkövetőt elítélték – írja a házipatika

Segítség és kiút

A szexuális erőszak, zaklatások áldozatainak sokszor vagy talán minden esetben segítségre van szükségük a továbblépéshez. Két nőjogi civil szervezet, a NANE és a Patent létrehozta a Segítők Hálózatát, amelynek segítségével akarja ellátni az érintetteket a szükséges tudással.

A szervezet tagjai gyakorlati támogatást nyújtanak a nők elleni erőszak áldozatainak, illetve az őket támogatóknak. Olyan budapesti és vidéki önkéntesek alkotják, akik szolidaritást vállalnak az erőszak áldozataival, és az a céljuk, hogy az erőszakot, zaklatást követő élethelyzetben nőtársaiknak ne egyedül kelljen szembenézniük például az online feljelentés vagy a panasztétel nehézségeivel.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport