Nyolc megyére adtak ki figyelmeztetést

D  VG20220525017
2022.06.17. 06:44
Az előrejelzés szerint forró napok jönnek: a maximumok 29-30 fok körül alakulnak, hétvégén napozni és fürdőzni is jó esélyünk van. Addig azonban még elkelhet az esernyő, főként az ország keleti részében lehet zivatarra és erősebb szélre számítani.

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, és főként keleten helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északnyugati, északi szél több helyen megerősödik, zivatar környezetében is előfordulhatnak erős, esetleg viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. 

Késő estére azonban 16 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

177
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A met.hu oldalán elérhető veszélyjelzésben látható, hogy nyolc megyében nem lesz felhőtlen a helyzet:

  • Békés megyében,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében,
  • Csongrád-Csanád megyében,
  • Hajdú-Bihar megyében,
  • Heves megyében,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében,
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • és Vas megyében zivatar miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Mint írják, ezekben a megyékben zivatar alakulhat ki, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Országos Meteorológiai Szolgálat
Országos Meteorológiai Szolgálat

Lehet napozás a hétvégi program

Napsütéses, meleg, jellemzően száraz idő várható a hétvégén – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken sok napsütés várható, de napközben helyenként zápor, zivatar kialakulhat. A szél több helyen megerősödik, zivatar környezetében is előfordulhatnak erős, esetleg viharos lökések. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 13 és 18 Celsius-fok között alakul, de az északi völgyekben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható.

Szombaton sok napsütés várható csapadék nélkül. Helyenként megélénkül az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban általában 10 és 16, délután 25 és 30 fok között alakul.

Vasárnap is túlnyomóan derült, napos, száraz lesz az idő. A Dunántúlon viszont többfelé megélénkül, a Fertő térségében megerősödik szél. A minimum-hőmérséklet 1219, a maximum-hőmérséklet 2833 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

(Borítókép: Varga György / MTI)