Novák Katalin kiállt a pedagógusbér-emelés mellett

Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga-19
2022.06.17. 10:01
Novák Katalin köztársasági elnök szerint magasabb pedagógusbérekre lenne szükség. Az államfő ezt egy péntek reggel megjelent nagyinterjúban mondta. Beszélt arról is, hogy egyelőre nem készül sem Kijevbe, sem Moszkvába, de hamarosan találkozik Jair Bolsonaro brazil elnökkel.

Magasabb pedagógusbérekre lenne szükség – jelentette ki a köztársasági elnök a Telexnek adott nagyinterjúban, majd hozzátette: „Örömmel látom, hogy elindult a tárgyalás a pedagógusok és a kormány között. Remélem, ez mielőbb a pedagógusok nagyobb anyagi megbecsültségét eredményezi. Volt több lépcsőben béremelés az elmúlt években, de most szükség van egy újabb lépésre.”

Novák Katalin szerint nagyon sok lelkiismeretes pedagógus tesz azért, hogy a gyerekeink a legmagasabb színvonalú tudást kapják meg, és emellett a fizikai, lelki, erkölcsi gyarapodásukról is gondoskodnak. Arra a kérdésre, hogy aláírja-e a pedagógusok sztrájkjáról szóló törvényt, az államfő azt mondta: 

Ez a törvény nem lehetetleníti el a pedagógusok sztrájkját. A jogszabály azt rögzíti, hogy sztrájk esetén mi az az elégséges szolgáltatás, amelyet nyújtani kell annak érdekében, hogy a gyerekek iskolába járhassanak, és a szülőknek se kelljen otthon maradni velük. Biztosítani kell a gyerekek tanuláshoz való jogát, ahogy a tanárok tiltakozáshoz való jogát is. A kettő közötti összhangot teremtette meg a törvény. Én abban bízom, hogy nem lesz okuk a pedagógusoknak a tiltakozásra.

A kormánytól független szereplő

Novák Katalin arról is beszélt, hogy köztársasági elnökként a kormánytól független szereplő. 

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban kijelentette: egy szuverén állam fegyveres megtámadása elfogadhatatlan. 

Mint mondta, kijevi látogatása nincs napirenden, arra a kérdésre, hogy elutazna-e Moszkvába, azt felelte, „ez most egy teoretikus kérdés, aminek nem látom aktualitását”. Legközelebb Rigába utazik, majd Brazíliába, ahol találkozik Jair Bolsonaro brazil elnökkel.

Elképzelhető, hogy a következő öt évben él azzal a jogával, hogy törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek. Novák Katalin szerint az abortusztörvényt nem időszerű módosítani.

(Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Gombkötő Emma / Index)