Pintér Sándor zárt körű eligazítást tartott: Nem lesz béremelés az oktatásban, egészségügyben

D  TT20220518015
2022.06.17. 07:22
Az oktatásért és egészségügyért is felelős belügyminiszter szerdán egy zárt körű, nem sajtónyilvános eligazítást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Népszava szerint a miniszter beszédéből az derült ki, hogy béremelésre nem számíthatnak a dolgozók, sőt annak örülhetnek, ha nem vonnak el a forrásokból idén.

Az állománygyűlésre – amelyen kifejezetten megtiltották a hangfelvételek, fotók készítését – Orbán Viktor és Gulyás Gergely is elkísérte a belügyminisztert. Pintér Sándor a minisztériuma alá tartozó szakterületek közel 500 vezetője előtt mondta el, hogy a ciklus alatt milyen feladatokat akar megoldani.

A miniszter lényegében ugyanazokat a problémaköröket említette most is, amelyekről már a kinevezése előtt, a miniszterjelölti meghallgatásán is beszélt. Hozzátette azt is: tudja, hogy minden, őhozzá tartozó területen vannak problémák a bérekkel,

DE EZEK ORVOSLÁSÁRÓL SZERINTE CSAK AKKOR LESZ ÉRDEMES BESZÉLNI, HA MAJD KIDERÜLT, HOGY LESZ-E MIT SZÉTOSZTANI.

A Népszava szerint a miniszter szavaiból lényegében az derült ki, hogy a humánszférában még annak is örülhetnek majd a dolgozók, ha a meglévő forrásokat nem vonják el tőlük idén. Egyedül az orvosok örülhettek valamelyest, akiknél szó esett arról, hogy a jövő évben további 10 százalékos béremelésre számíthatnak, amelyet az intézményvezetők osztanak szét teljesítményarányosan.

Pintér Sándor azt is bejelentette, hogy meg akarják számolni az orvosokat Magyarországon

(ezt a kormány az előző ciklusokban is tervezte, de még nem sikerült végrehajtani). Bemutatta továbbá azt is, hogy az egészségügyben – az eddig rendelkezésre álló adatok szerint – miként alakult a orvosok és szakdolgozók száma az utóbbi negyven évben, amiből kiderült, hogy míg az előbbiek száma többszörösére növekedett, addig az utóbbiaké változatlan maradt.

A miniszter azt is közölte, hogy az ügyeleti rendszer átalakítását, az alapellátási praxisok számának észszerűsítését, valamint a mesterséges intelligenciának a diagnosztikában való szélesebb körű alkalmazását is tervezik a kormányzati ciklusban. Hozzátette: van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének, de ez nem jelentené azt, hogy a háziorvosok is a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének. 

A belügyminiszter után Orbán Viktor is szólásra emelkedett, aki arról beszélt, hogy a következő négyéves kormányzati ciklusban, illetve tágabb értelemben az elkövetkező évtizedben milyen kül- és belpolitikai körülmények fogják meghatározni Magyarország lehetőségeit.

(Borítókép: Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt érkezik meghallgatására az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)