Fülöp Attila: A magyar családokban a gyermekek megszületése sorskérdés

2022.06.18. 18:11
Átadták a település bölcsődéjét a Győr-Moson-Sopron megyei Bősárkány településen, ahol Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára is felszólalt. A gyermekek születésének fontosságát és a kormány ehhez nyújtott segítségét is hangsúlyozta beszédében.

Fülöp Attila kifejtette azt is, hogy a gyermekek megszületése kulcsfontosságú kérdés, egyrészről a család továbbélése, nevének fennmaradása szempontjából, másrészről viszont a nemzet fennmaradása és megmaradása szempontjából is. Szükség van a gyermekeinkre, hogy legyen, aki a magyarságot továbbviszi – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy 230 milliárd forintból mintegy 22 ezer új bölcsődei férőhely létrehozásáról döntött az elmúlt években a kormány. Fülöp Attila hangsúlyozta, hogy 2010 óta a családpolitika nem egy, hanem a legfontosabb ügy a kormány számára – írja az MTI.

A családpolitikán belül az egyik fontos elem az, hogy ha a kisgyermeket nevelő szülők dolgozni szeretnének, akkor a gyermekek napközbeni felügyelete ne legyen ennek akadálya akkor sem, ha a családban ezt nem tudják megoldani – hangsúlyozta.

Az államtitkár annak a reményének is hangot adott, hogy Bősárkányban az eddig nem létező bölcsődei ellátás a település bővülését fogja eredményezni hosszú távon.

Fülöp Attila beszédében kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedekben épült összes intézmény a település megtartó erejét szolgálja, hogy az emberek azért ne költözzenek el, mert hiányzik valamilyen fontos szolgáltatás vagy infrastruktúra.

Szalay Imre, Bősárkány polgármestere (Fidesz–KDNP) arról beszélt, hogy az elmúlt években mintegy 350 sikeres pályázatnak köszönhetően több mint négymilliárd forint állami és uniós támogatás segítségével gazdagították a falut, ami ennek köszönhetően folyamatosan bővült.

Tavaly tavasszal kezdték el a 16 gyermek ellátását biztosítani képes bölcsőde építését. A minibölcsőde a helyi Tündérfátyol Óvodához tartozik.

A polgármester beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban megújították az egészségházat, napelemes rendszert telepítettek az óvoda épületére, és az utcák is megújultak.

Folyamatban van az óvoda bővítése az ötödik csoportszobával, tornateremmel és egy új vizesblokk kialakításával, ezenkívül pedig a közeljövőben befejeződik a könyvár felújítása is – közölte.