A férfiak mindössze 62 százaléka éri meg a nyugdíjazást

2022.06.18. 11:00
A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály a társadalom elöregedéséről beszélt és a nyugdíjpolitika megreformálását szorgalmazta.

Karácsony Mihály szerint a tizenkilencedik század folyamataihoz igazodik a kormány nyugdíjpolitikája, és inkább a huszonegyedik század társadalmi folyamatai és tudományos ismeretei alapján kéne nyugdíjpolitikát csinálni.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke a Népszavának adott interjújában elmondta: nem átgondolt és a társadalmi igazságosságtól is messze van, amikor azt mondják, hogy a nyugdíjba vonulás időpontját a születéskor várható élettartam alapján kellene meghatározni.

Rossznak tartom, hogy a legtöbb nyugdíjpolitikával foglalkozó szakember a demográfia oldaláról közelít a kérdéshez, hiszen egyrészt egy nyolcvan év múlva bekövetkező állapot alapján akarnak ma döntést hozni, másrészt minden korszerű közgazdász tudja, hogy a felosztható termékek vagy jövedelmek összessége nem a létszámtól függ, hanem a termelékenységtől, versenyképességtől, hatékonyságtól

– fogalmazott az egyesület elnöke.

A férfiak jórésze nem éli meg a nyugdíjazást

Az Eurostat statisztikája szerint a most születő magyar fiú gyermekek 61,6, a lányok 63,5 egészséges évre számíthatnak, ezért Karácsony a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének visszaállítását sürgeti, hivatkozva arra, hogy Magyarországon a férfiak 38 százaléka nem éli meg a nyugdíjazást.

Azt mondta a Népszavának, hogy a rendszer ösztönzi, hogy a korhatárt elérők ne menjenek nyugdíjba, „miközben nyugaton már négynapos, 35 órás munkahétben gondolkodnak”.

Szerintem óriási tévedés, hogy a termelékenység, a hatékonyság hiányát a több dolgozóval és a több munkában töltött idővel akarja pótolni a magyar gazdaság

– fogalmazott Karácsony Mihály.