Kitört a harc Erzsébetvárosban: hazudott a DK egy civil egyesületről?

2022.06.18. 17:18
Impresszum nélküli propagandalapot terjesztettek „fideszes civilek” Erzsébetvárosban, amiért elmarasztalta őket a Helyi Választási Bizottság – írta az Indexhez is eljuttatott közleményében a Demokratikus Koalíció. Az ezzel vádolt Élhető Erzsébetváros Egyesület cikkünk megjelenése után közleményt küldött portálunknak, amelyben tételesen cáfolták meg a párt állításait.

Azt írták, hogy a VII. kerületi választási bizottság hivatalos döntésben mondta ki, hogy az Élhető Erzsébetváros néven működő, Fidesz-közeli „civil szervezet” – amely érintett volt a Schadl-botrányban is – megsértette a választási törvényt. A Fidesz VII. kerületi fiókszervezete hiányos impresszummal terjesztette az ellenzéket lejárató lapot, holott ez törvénytelen.

A DK szerint mindez „egyenes következménye annak, ha egy törvénytelen kormány uralkodik az országon. A hatalom emberei magától értetődőnek tartják, hogy ők bármit megtehetnek, és rájuk nem vonatkoznak a törvények” – vélte a DK, hozzáfűzve: azt javasolják, hogy aki egy élhető Erzsébetváros részese szeretne lenni, első lépésként tartsa be a törvényeket.

Tételesen cáfolták a DK állításait 

Frissítés: az Élhető Erzsébetváros Egyesület közleményében azt írták: „A mai nap a Demokratikus Koalíció tipikus szovjet módi sajtóközleményt adott ki, egy szó sem volt igaz belőle, ahogy a Pravda cikkben sem: nem osztogattak, hanem fosztogattak és nem az Élhető Erzsébetváros hanem a Demokratikus Koalíció”. 

Az összefogásnak »fideszbérenc«, a Fidesznek »gyurcsánybérenc« . Szomorú, hogy újra és újra ezekkel a jelzőkkel próbálnak megbélyegezni mindenkit, aki alternatívát kínál

– írta az egyesület. 

Felidézték, hogy az időközi választást – amelyen az egyesület jelöltje is indul a DK-éval szemben – amiatt kellett kiírni Erzsébetvárosban, hogy a DK képviselője, Borka-Szász Tamás a polgármesteri hivatal áramforrását használva bitcoinbányát üzemeltetett az önkormányzat épületében, majd a rendőrségi razziát követően le kellett mondania.

Szerintük a Demokratikus Koalíció tart a konkurenciától, és úgy gondolja, hogy ez a körzet nekik jár, és „mindenki más, aki indulni óhajt, azt támadják azzal, hogy Fideszes szervezet”. Hozzátették azt is, hogy „miközben a DK jelöltjét az ellenzéki közös jelöltként aposztrofálják, valójában már a Momentum sem támogatja, a kerületben Jobbik és LMP nem is létezik, így voltaképpen csupán a DK és MSZP jelöltjéről beszélhetünk”, eközben pedig a kerületi közpénzből megjelentetett Erzsébetváros magazinban is megpróbálják összemosni őket a Fidesszel.

„Jellemző, hogy a DK nem a Fideszt tekinti politikai ellenfelének, hanem a kerületi civileket, akik - kétség kívül – a DK-s kerületvezetés munkájával szemben számos kritikát fogalmaznak meg. A Klauzál csarnok bérbeadási kísérlete, az éjféli záróra elmaradása, Czeglédy Csaba megbízása, ostoba médiamegszólalások, stb”.

Meglátásunk szerint a DK – korábbi reményeink ellenére – semmivel nem vezeti különbül a kerületet, ahogy a korábbi Fidesz, csupán koncként tekintenek a pozíciókra, és ezzel eljátsszák az ellenzékbe vetett bizalmat is

– írta a civil szervezet, amely ezt követően tételesen cáfolta a DK állításait:

  • A „fidesz közeliségről” azt írták, hogy 2019-ben alakultak meg hivatalosan. A bulinegyedekkel kapcsolatban Vattamány Zsolt polgármesterrel is csatáztak, valamint a fideszes kerületvezetés leváltását szorgalmazták. Az ellenzéki győzelmet követően ezzel szemben még a DK-s képviselők is megszavazták az előző városvezetésnek a törvényi minimumon felüli dupla végkielégítést és szolgálati autót, leszámítva az ő képviselőjüket, Garai Dórát. 
  • A Schadl-üggyel való kapcsolatukat illetően úgy fogalmaztak: az ingatlanok eladása a fideszes kerületvezetés alatt történt, egyesületük akkor még nem is létezett. A Schadl-ügyben szerintük a DK a Megoldás Mozgalom által indított Olajos Lajossal keverhette és moshatta össze őket, aki 2016-2020 között az EVIN igazgatójaként részese volt az ingatlan eladásoknak, de a tranzakciókat akkor az összes ellenzéki képviselő is támogatta.
  • Arról, hogy elmarasztalták-e őket a kiadványuk miatt, azt írták: valójában annyi történt, hogy az utolsó oldalon nem tüntették fel az egyesületük székhelyének címét. Ezzel kapcsolatban a helyi választási bizottság valóban ítéletet hozott, de az még nem jogerős, az egyesület fellebbezett ellen. „Az ügy pikantériája, hogy a saját erőforrásból kampányoló civileket Szűcs Balázs párbeszédes civilügyi alpolgármester rágalmazza, az ellenünk folyó hadjáratot Oláh Lajos DK-s képviselővel közösen koordinálva” – írták.

Hogy ki a „fideszközeli”, döntsék el önök – zárta közleményét az egyesület.